Podolnjak zahtijeva od Vlade RH da prestane s protu-referendumskom kampanjom, koji plaćaju hrvatski građani

Prof. dr. sc. Robert Podolnjak, saborski zastupnik Mosta NL reagirao je na Vladinu protureferendumsku kampanju vezano uz građansku inicijativu sindikata „67 je previše.”, koju je i sam potpisao.

“Svjedočimo tome da Vlada RH ovih dana provodi izrazitu protu-referendumsku kampanju u mnogim medijima, putem televizijskih spotova ili promotivnih objava u tisku, uvjeravajući građane u „štetnost“ sindikalne referendumske inicijative. Zastrašuje se građane pogubnim financijskim posljedicama u slučaju da sindikalna inicijativa prikupi dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Pritom Vlada u toj protu-referendumskoj kampanji troši proračunska sredstva, a to su javna sredstva koja su u proračun uplaćivali svi građani”, ističe prof. Podolnjak.

Objašnjava kako pokretanjem inicijative, prikupljanjem potpisa i naročito otvaranjem posebnog računa za financiranje referendumskih aktivnosti, sindikalna građanska referendumska inicijativa dužna je, prema mišljenju Ministarstva uprave, pridržavati se odredbi novoga Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

“To su mi je potvrdili i predstavnici sindikalne inicijative, bez obzira što je navedeni Zakon stupio na snagu nakon što je organizacijski odbor inicijative objavio u medijima referendumsko pitanje. No, ovih dana događa se upravo ono na što sam ukazivao u svojoj saborskoj raspravi o novom Zakonu”, kaže Podolnjak.

Istaknuo je kako novi Zakon regulira financiranje referendumske aktivnosti i donosi niz obveza građanskih inicijativa u pogledu financiranja njihovih inicijativa (donacije, evidencije donacija, ograničenja iznosa donacija, rok prikupljanja donacija, otvaranje i zatvaranje posebnog računa, ograničenje troškova referendumske aktivnosti, izvješće o donacijama i troškovima promidžbe, zabrana financiranja referendumske aktivnosti), a istovremeno Zakon ni na koji način ne regulira moguću i izvjesnu protu-referendumsku kampanju Vlade i njeno financiranje.

“Takvo proračunsko financiranje protu-referendumske kampanje apsolutno je nedopustivo i protivno je Kodeksu dobre prakse u području referenduma Venecijanske komisije Vijeća Europe, u kojem se navodi da „upotreba javnih sredstava od strane vlasti u svrhe promidžbe mora biti zabranjena“. U nedavnoj rezoluciji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (siječanj 2019.) predlažu se dopune Kodeksa u smislu zabrane da vlasti koriste javna sredstva za promidžbu u čitavom razdoblju referendumske promidžbe, odnosno u slučaju javnog financiranja referendumskih aktivnosti načelo jednakosti između obje strane mora imati prednost u odnosu na razmjernu raspodjelu sredstava”, tumači Podolnjak.

Ukazao je također da je slovenski Ustavni sud svojom odlukom iz siječnja 2018. ocijenio neprihvatljivim da slovenska Vlada koristi proračunska sredstva u kampanji protiv jedne referendumske inicijative i da je to moglo utjecati na rezultat referenduma pa je glasanje na referendumu ponovljeno. Slovenski Ustavni sud pozvao se pritom i na odredbe Kodeksa dobre prakse u području referenduma.

“S obzirom na iznijeto zahtijevam od Vlade Republike Hrvatske da prestane sa svakom protu-referendumskom kampanjom i njenim financiranjem kako bi odgovorila građane od potpisivanja sindikalne građanske inicijative. Smatram da bi Ustavni sud Republike Hrvatske također trebao reagirati upozorenjem Vladi Republike Hrvatske da je nedopustiva njena protu-referendumska kampanja, korištenje proračunskih sredstava za tu svrhu, jer su to sredstva koja uplaćuju svi građani jer financiranje protu-referendumske kampanje nije regulirano novim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma što Vladu stavlja u privilegirani položaj i zato što je to protivno Kodeksu dobre prakse u području referenduma Venecijanske komisije Vijeća Europe”, zaključio je Podolnjak, prenosi MOST.

Share This Article