Bandićev cjenik: Klupa 3450 kuna. Dva gola za mali nogomet 12.000, betonske vaze 3600. Oglasna ploča 7300 kuna

Klupa 3450 kuna. Dva gola za mali nogomet 12.000, betonske vaze 3600. Oglasna ploča 7300 kuna.

To su samo neke od cijena komunalnog plana zagrebačkih gradskih četvrti. U odnosu na deset tisuća eura za četvorni metar WC-a na Krešimirovu trgu te se cijene i ne čine toliko visokima. A problem ne vidi ni gradonačelnik, piše RTL.

“Hvala lijepo na pitanju. Još jedan od pokušaja vaših spinova. Gopodin gradonačelnik koji je na čelu Zagreba se ne bavi šekretima, ni javnom nabavom, ni mjesnom samoupravom. Pitajte pročelnicu mjesne samouprave, javnu nabavu, predsjednike mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti”, kazao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Pa su s RTL-a i pitali predsjednika Mjesnog odbora Novi Zagreb istok. A on kaže da utjecaja na cijene mjesni odbori nemaju. Oni samo predlažu, primjerice, uređenje parka.

“Cijene znači kad govorimo o parkovima, nogostupima, asfaltiranju, itd, to su Holding i zagrebačke ceste. Njihovi troškovnici i način kako oni obračunavaju su takvi da se stječe dojam da je to višestruko preplaćeno”, kaže Mladen Devčić, predsjednik MO Novi Zagreb istok.

U planu gradske četvrti za trg u Gornjem Vrapču stoji da sjenica i uređenje okoliša stoje gotovo 100 tisuća kuna.

A kada se u planu gradske četvrti nađe stavka poput uređenje okoliša, onda se zapravo, pojašnjavaju nam iz mjesnog odbora Novi Zagreb istok, uopće ne zna što koliko košta.

“Dobijete nekakav pregled, ono suma sumarum ako radite pojedinačnu stvar vezano za jednu klupu. Ali kada radite za neku sveobuhvatnu akciju koja ima više elemenata, vi nećete dobiti specifikaciju troškovnika. Tako da ne znate koliko koja stavka košta. Ja vama ne mogu reći koliko košta tu sad premještanje te klupe”, kaže Devčić.

Ako pak misle da je nešto preskupo, najčešće se nađu u situaciji uzmi ili ostavi. Pa onda na kraju nije jasno ni što će nam mjesni odbori.

“Grad Zagreb ima 17 gradskih četvrti, unutar njih 218 mjesnih odbora, gdje se direktno biraju građani. Ono što je problematično je što je cijeli taj sustav nefunkcionalan i užasno skup”, kaže Renato Petek, gradski zastupnik.

Zato traže transparentniji sustav, kojim bi se onemogućilo da prometno ogledalo stoji kao minimalna hravtska plaća, piše RTL.

Facebook Komentari