VIDEO Praznik rada i graha u Hrvatskoj; U Vukovaru grah spremila Hrvatska vojska

Mirisi graha i roštilja širili su se cijelom zemljom. Od javno organiziranih proslava do onih u privatnim aranžmanima slavio se Praznik rada.

U zagrebačkom Maksimiru gradonačelnik Milan Bandić dočekan je uz bubnjeve i prigodnu pratnju. Oduševljena gomila gurala se kako bi iz njegovih ruku dobila barem jedan crveni karanfil. Gledali su ga, pozdravljali se s njim, a onda strpljivo čekali da im pruži i porciju graha.

Dijeljenje 60 tisuća obroka već je postala maksimirska tradicija za Prvi maj. Građani ručkom – i više nego zadovoljni.

Neki su i dobili karanfile.

I u drugim hrvatskim gradovima slični prizori. U Osijeku su se grahu najviše veselili umirovljenici.

“Odličan, skuhan, i prvi smo bili na redu, dobro je.”, otkriva jedan.

“Ako nije dovoljno, onda ćemo uzeti još. Svake godine dođemo ja i gospođa. Još da ima nešto za popit, bilo bi super.”, zaključuje drugi.

U Puli slični prizori. Građani kažu: grah odličan, kao i atmosfera. Praznično i u Sisku, Skradinskom buku, Šibeniku…

Nekad simbol radničkog otpora i borbe za veća prava, praznik rada danas je mnogima ipak samo slobodan dan koji su iskoristili za topli obrok, prenosi N1.

U park – šumi Adica, sada već omiljenom izletištu Vukovaraca, ali i svih drugih posjetitelja grada Vukovara, tradicionalno smo obilježili Međunarodni praznik rada. Zahvaljujem učenicima Srednje strukovne škole Marko Babić Vukovar koji su pomogli u organizaciji tradicionalne podjele 2000 porcija graha koje je Grad Vukovar uz Turističku zajednicu grada Vukovara osigurao za sve sugrađane i posjetitelje, koji su se i ove godine Prvosvibanjskome izletu odazvali u velikome broju. Uz niz zanimljivih sadržaja gdje je svatko mogao pronaći ponešto za sebe, lijep ambijent, ugodno vrijeme i zvuke dobre glazbe svi preduvjeti za miran i kvalitetno proveden dan su ispunjeni, kaže vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je dijelio grah Hrvatske vojske.

Facebook Komentari