Varga: Milijan Brkić nema nikakve veze s tom prepiskom, kao ni Blaž Curić

“Istražitelji će uskoro doznati od koga sam dobio SMS prepisku u slučaju Mamić, jer ja ne želim robijati za ono što je netko drugi skrivio, a Milijan Brkić nema nikakve veze s tom prepiskom, kao ni Blaž Curić”, kaže za Jutarnji list Franjo Varga, bivši MUP-ov informatičar iz Belišća i prvooptuženi u tzv. aferi SMS.

U toj ga aferi USKOK tereti da je izradio lažnu SMS korespondenciju kako bi pomogao Zdravku Mamiću u pokušaju diskreditacije bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i Županijskog suda u Osijeku, a vezano uz sudski postupak koji se protiv Mamića vodio na osječkom sudu, odnosno kako bi pomogao Ivici Todoriću u kaznenom postupku pokrenutom protiv njega za slučaj Agrokor teško optužujući premijera Andreja Plenkovića i tadašnju potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić. Uz Vargu je kao pomagač optužen i Curić, inače Brkićev kum.

Bliski predmetu

S Vargom su se novinari Jutarnjeg sastali u Belišću. Rekao je da želi skinuti ljagu sa svoga imena, iako mu je jasno da jedan novinski tekst to ne može učiniti, odnosno da će to ipak morati dokazivati na sudu.

– Ako do suđenja uopće dođe – kontrirao je 37-godišnji Belišćanin, koji je uvjeren da će optužnica protiv njega i Curića biti odbačena već na pripremnom ročištu, iako se optužnica USKOK-a temelji i na analizi informatičke opreme oduzete od Varge i datoteka pronađenih na njima, a iz kojih proizlazi da je on sam izrađivao navedenu SMS prepisku.

– Ja nisam falsifikator i molim da me se tako ne zove bez dokaza. Nisam izradio lažnu SMS prepisku za potrebe suđenja u slučaju Mamić, kao ni onu u slučaju Todorić, niti sam priznao krivnju. Štoviše, spreman sam istražiteljima reći i tko mi je dao prepisku u slučaju Mamić, a koju sam potom proslijedio Zdravku, što nije kazneno djelo. Terete me da sam je osobno izrađivao i lažirao, a vještačenje koje je završeno prije 3-4 tjedna pokazalo je da se ne može dokazati da sam ja to učinio.

Tu sam SMS prepisku dobio od osoba koje su vrlo bliske predmetu za koji se sudilo Mamiću i koje su mi rekle da je stvarna. Istražitelji će saznati od koga sam to dobio, jer ne želim za druge robijati – istaknuo je Varga, dodavši i kako je Mamiću, nakon što mu je predao prepisku, rekao “da mu to služi kao orijentir i da s time ništa ne radi, jer ne znam koliko je vjerodostojno”. Na pitanje Jutarnjeg je li istina da je Mamić od njega tražio da u e-mail sandučiće sudaca Vrhovnog suda ubacuje navodnu komunikaciju između njih i Cvitana kako bi se diskreditiralo žalbeni postupak, Varga je odgovorio:

– O tome ne bih govorio. Nikada nisam bio spreman na takve stvari. Ne bih na takva pitanja odgovarao. To su gluposti.

Kad je riječ o Todoriću i SMS prepisci koja je trebala kompromitirati premijera Plenkovića i ministricu Dalić, Varga ustrajava na tvrdnji da je na to “slučajno naišao održavajući server za jednu inozemnu tvrtku”.

– O tome sam odmah obavijestio Brkića i Curića i tražio da to prenesu Plenkoviću, a ja sam podnio anonimnu kaznenu prijavu, no nitko tome nije posvetio adekvatnu pažnju.

Nejasan motiv

Koji bi moj motiv bio pomagati Todoriću, kojeg u životu nisam vidio niti sam s njim ikada komunicirao? Mislim da iza tih poruka stoje neke osobe iz njegova kruga – kazao je Varga, dodavši da o tome nije želio razgovarati s istražiteljima dok je bio u zatvoru, jer se bojao za svoju obitelj. Tvrdi i da policija sve zna.

– Na zadnjem razgovoru u PNUSKOK-u ispitivali su me tko mi je lažirao iskaz, tko je izmislio poruke između Curića i mene koje se navode u optužnici… Mjere nada mnom su počele 20. rujna u 8 sati i pukle su navečer, pola sata prije mog uhićenja, ali meni je indikativno da je netko i nakon toga nastavio komunikaciju s mog mobitela. Tvrde da sam ja kontaktirao Brkića i pitao ga trebam li stvarno sve obrisati. Ja nisam takav glupan. Imaju snimljenih samo pet mojih poziva toga dana iz kojih se ništa ne može dokazati – tvrdi Varga i dodaje da istražiteljima USKOK-a nije rekao ništa od onoga što se navodi u optužnici, pa ni to da ga je Curić obavijestio i tražio da sve uništi. Jedino im je, rekao je, dao šifre da otključaju njegova računala. Inače, dodao je i da je iz policije nezakonito otpušten i da se oko toga vodi parnica, kao i oko krivotvorenja liječničkih doznaka za njegovu bivšu zaručnicu M. V. koju je upoznao dok su oboje bili policajci. Tvrdi da nije krivotvorio te doznake. O aktualnoj istrazi koja se vodi protiv njega, Curića, Milijana i Joze Brkića nije želio puno govoriti.

– U prvom slučaju sam bio nesposobni amater, a sada sam pravi maher za presretanje mailova i poruka preko Vibera, Whatsappa… Kako je to moguće – pita Varga, koji Brkića i dalje smatra prijateljem, a “jedino mu zamjeram što nije rekao da sam ga obavijestio o prepisci vezano uz slučaj Todorić”. Smatra da je “odabran kao žrtveno janje zbog bliskosti s Brkićem”. Tomislava Karamarka upoznao je, rekao je, dok je ovaj bio ministar unutarnjih poslova. Dodao je da mu je pomagao oko provjere APIS-a, a Karamarko ga je spojio i s Mamićem nakon što je ovaj ponudio 500.000 kuna za informaciju o “svastici” na Poljudu.

Sporna svastika

– Ja sam mu dao informaciju i zato me Mamić nagradio novcem za kuću i automobilom, a zašto oko “svastike” ništa nije pokrenuto pitanje je za policiju i pravosuđe, a ne za mene – rekao je Varga, koji je do ulaska u policijski sustav bio član HDZ-a.

– U kampanji za predsjedničke izbore 2014. radio sam na uklanjanju trolova, odnosno prijavljivanju Facebook profila koji trolaju. Zadatak mi je bio da se sadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović osiguraju jednake mogućnosti u odnosu na protukandidata, čiji su ljudi vjerojatno stajali iza tih trolova. Pomagao sam HDZ-u i u kampanji za parlamentarne izbore 2015. Oko pisanja nekih zakonskih prijedloga, a angažirao me sam vrh HDZ-a – tvrdi Varga.

I Brkićev i Vargin odvjetnik jučer su “napali” činjenicu da su objavljeni tajni podaci o istrazi prije nego su ih vidjeli sami osumnjičenici odnosno obrana.

– Današnji Nacional nam je donio tekst u kojemu je obrana prvi put mogla izvršiti uvid u sadržaj kaznenoga spisa koji se u tužiteljstvu u Osijeku vodi protiv Varge i drugih – ironičan je bio odvjetnik Milijana Brkića, Ivo Farčić, komentirajući objavu SMS-ova u Nacionalu.

– To znači da unatoč proklamiranoj zaštiti žrtava i tajnosti postupka netko od sudionika dostavlja novinarima uvid u zaštićenu dokumentaciju. Kako nitko od branitelja nije dosad mogao izvršiti uvid u spis, evidentno je da podaci cure iz državnih tijela i to prema našim sumnjama najvjerojatnije iz policijskoga kruga – kaže odvjetnik Farčić, prenosi Jutarnji.

Brkićev odvjetnik: Ovo je prilično brutalna metoda; Vargin odvjetnik: Kako to da cure podaci iz tajnog istraživanja dok njegov branjenik nije dobio uvid u spis

Facebook Komentari