Najnovije

VIDEO Venezuela na rubu kaosa: Vođa opozicije Juan Guaido započeo puč, pozvao narod na ulice

Vođa venezuelske opozicije Juan Guaido rekao je u utorak kako je započeo s “posljednjom fazom” svog plana za svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura s vlasti, pozvavši građane Venezuele i vojsku da ga podrže kako bi okončali Madurovu “uzurpaciju”.

“Narode Venezuele, važno je da zajedno izađemo na ulice, podržati naše demokratske snage i vratiti našu slobodu”, napisao je Guaido na Twitteru.

Guaido, čelnik venezuelske Nacionalne skupštine koju nadzire oporba, u siječnju se pozvao na ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je ponovni izbor predsjednika Nicolasa Madura 2018. proglasio nelegitimnim.

Posljednjih je tjedana sve više i više putovao izvan glavnog grada Caracasa kako bi pokušao izvršiti pritisak na Madura da odstupi, prenosi N1. Skup Guaidoa krenuo iz vojne baze La Carlota u Caracasu.

“Američka vlada u potpunosti podržava narod Venezuele u želji za slobodom i demokracijom. Demokracija ne može biti poražena”, napisao je američki državni tajnik, Mike Pompeo.

Venezuelski ministri obrane i komunikacija Vladimir Padrino i Jorge Rodríguez objavili su utorak da vlada suzbija plan državnog udara na koji je pozvao oporbeni vođa Juan Guaido iz jedne zračne vojne baze. Padrino je kazao da su oružane snage odane obrani ustava i legitimnih vlasti te da u vojarnama diljem zemlje stanje “normalno”. Ministar komunikacija Rodriguez, međutim, tvrdi da vlada ima posla s “malenom skupinom izdajnika koji bi proveli državni udar protiv ustava i mira u republici”.

Venezuelska televizija prikazala je video u kojemu navodno članovi Nacionalne garde odane Guaidou pokušavaju istjerati svoje kolege iz oklopnih vozila na glavnoj cesti u Caracasu, javlja Guardian.

Španjolski El Mundo piše kako Madurova policija na prosvjednike i Guaidove pristaše baca suzavac, a objavili su i video sukoba.

Šef venezuelske vojske, Vladimir Padrino, rekao je da oružane snage ostaju vjerne Maduru. “Oružane snage ostaju u čvrstoj obrani ustava i legitimnih vlasti. Odbijamo ovaj pokret puča, koji želi u našu zemlju unijeti nasilje. Pseudo-vođe na čelu ovog subverzivnog pokreta koriste naoružanu vojsku i policijske službenike kako bi na ulice unijeli tjeskobu i strah”, rekao je Padrino.

Oglasio se i predsjednik Europskog parlamenta, Antonio Tajani. “Danas je povijesni dan za povratak demokracije i slobode u Venezuelu, što je Europski parlament uvijek podržavao. Oslobađanje Leopolda Lopeza od strane vojnika koji poštuju ustav sjajna je vijest. Neka dugo živi slobodna Venezuela”, rekao je Tajani, prenosi N1.

https://www.youtube.com/watch?v=bUWszXUOJJ8

Facebook Komentari