Strinavić iz Blokiranih pozvao sve načelnike općina da se pobune protiv dogovorne ekonomije koju provodi Vlada

Mario Strinavić iz Udruge Blokirani osvrnuo se na recentna događanja oko prijenosa koncesija za poljoprivredno zemljište.

“Dokazao sam se kao glas obespravljenih, i u ratu i poslije rata. To radim jer mi tako u duši, pravda, ipak sam ja rastao na Hrvatskoj zemlji, i uz mene mnogi moji ratni suborci, branitelji. Dali smo za ovu zemlju mladost, dušu, srce, glavu …i dati ću, jer volim ovu zemlju, ja i mnogi, ima nas.

Nismo rasli zaštićeni na jaslama Ministarstva vanjskih poslova i pili šampanjac i pljucali iz limuzina, pod rotirkama, gazili dječicu na cesti..
I opet ne bih dan proveden na ratištu uz moje hrabre suborce zamijenio danom sjedenja u Ministarstvu.

Nismo i neću! Jer ja sam za Deblokadu Hrvatske, nisam za Blokadu! Dugih 5 godina putujemo o svom trošku nas par iz vodstva Udruge Blokiranih i pregovaramo s ministarstvima, Vladom, Ustavnim sudom, ministarstvom pravosuđa i financija i dokazujemo im da su im propisi fulani, da uništavaju plodnu i prosperitetnu Hrvatsku, dobre i plemenite ljude, da su oni iz Vlade poput biblijskih skakavaca. I što sam iz svega naučio?

Da su oni žestoko potkapacitirani, nezainteresirani, nemaju osjećaj odgovornosti – koji god loš propis donesu-odmahnu rukom i stave pod tepih; eventualno dodaju novu sliku na zid dok lažu sebe i sve nas o nekim rezultatima koji samo oni (možda) vide u snovima, dok opijeni padnu u krevet pokušavajući ne slušati glas savjesti koji im govori -Ne valja ti pos’o; ne valja ti pos’o- druže, gospodine blokatoru; ne valja ti pos’ s -zemlja je uništena- ne valja ti pos’o! Moraš biti vjerniji zemlji, od vjernosti predsjedniku svoje Partije. Ne valja vam posao!”

Pa se opet digne ujutro, trgne jednu, okruži se poslušnicima i klimavcima i nastavi dalje – gušiti glas u sebi koji mu govori -Ne valja ti pos’o- ne valjaš!” Naučio sam da možda čak i nemaju namjeru uništiti zemlju ali da su im takvi rezultati jer ovu zemlju ne vole, a ne možeš voljeti ako okrećeš glavu od činjenice da iza tebe i tvoje vlasti ostaje suha ,spaljena zemlja.

Poljoprivreda. Sama riječ kaže polja, bogata slavonska polja, bogata zemlja naša – i što od toga imamo? Sve se uvozi! Uvozimo meso, krumpir, brašno -a naši poljoprivrednici doma čupaju kosu -jer znaju da će svaki novi koji sjedne u Ministarstvo uništiti mu novu rodnu godinu i za “nagradu” -blokirati njemu sve račune, i oteti djedovinu, i prodati na dražbi! I još proglasiti poljoprivrednike glavnim krivcima.

Ma dosta je toga! Nisam se za to borio! Borio sam se da Hrvatska bude prosperitetna, bogata zemlja jer mi to možemo- problem je u vama, vi ste blokirani, blokirane su vam sposobnosti upravljanja i vas moramo deblokirati.

Dosta mi je da tješim ljude koje ste uništili; puna je zemlja ljudi koji misle da s njima nešto ne valja jer su im blokirani imovina. Nije točno!
S ljudima je sve u redu! Nije u redu s vama na vrhu!

Nije u redu ni HDZ, ni SDP, ni MOST, ni Živi zid, nije u redu ni plameni sudac koji dve godine ne radi ništa pa pametuje da sudstvo ne valja — niste u redu dok u Saboru i Vladi i sudnicama dižete ruke za zakone kojima uništavate sve oko sebe; blokirate sve oko sebe i poslije uzmete novce iz Proračuna, preko FINE nakupljene od blokada i bacate ih nemilice u predizbornim kampanjama nastojeći nas impresionirati svojom pameti! E niste nas impresionirali, svake nam je godine jasnije, koliko ste zapravo nesposobni!

Pogledaj što sad radite po starom modelu Agrokor-Fortenova! Gdje je tu bolje za selo i poljoprivredu!? Nigdje!

Svjedočimo tako sad sa “uspješnim blokiranim poslom” Agrokora kojem su dodali jedan plus, pa dajte da Blokiranima dodamo plus i riješimo probleme?!
Za to ste platili konzultantima silne milijune?
I opet, kao prije, dali sve u ruke bankama, prepisali dugove na nove tvrtke i onda će na kraju blokirati sve , još ovo malo poljoprivrednika koji su odlučili ostati na zemlji, jer zemlju vole, jer ne žele otići!

i ja smatram da moramo ostati i moramo zemlju deblokirati. I moramo jasno reći DOSTA je blokada, vi nesposobni koji za drugo ne znate! Vi nasilnici koji ste uništili moje ljude! Slomili im kičmu! Dosta je.

Pet godina smo mi iz Udruge, uz sve što radimo, zagovarali interes poljoprivrednika, obrtnika, OPG-ovaca.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva trebala su biti “zamašnjak” revitalizacije Slavonije i Baranje. Dobre kreditne linije,dobra cijena mlijeka,puno marketinških i sladunjavih obećanja vlasti o velikom europskom tržištu u koje su povjerovali poljoprivrednici u samo godinu dana iste je dovelo u velike probleme.

I opet. Dogovorna i ortačka ekonomija svojstvena samo u društvima koji ne znaju za bolje imala je za posljedicu da samo nakon godinu dana OPG-ovci osjete posljedice te dogovorne ekonomije i modela upravljanja državom. Umjesto da je država. koja je dijelila kredite OPG-ovcima preko HBOR-a. štitila cijenu mlijeka do povratka kreditne linije. jeftinim uvozom i visokim nametima,visokim zakupima poljoprivrednog zemljišta, sastavila je OPG-ovce sa zemljom. Loš zakon o OPG-ovima i nemilosrdan i sulud Ovršni zakon doveli su do toga da se u vrlo kratkom roku u blokadi našlo preko 900 Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čiji je dug s početnih 222,5 skočio na vrtoglavih 416,9 milijuna kuna. Nekad skupe farme sa sofisticiranim muzilištima danas zjape prazne i gotovo više neupotrebljive, a imovina vlasnika OPG-a na bubnju.

Svima je bilo jasno da je ovo bila jedno dobro osmišljenja priča s kojom će se uništiti hrvatsko selo, Slavonija i Baranja i svi resursi za siću pokloniti Todoriću. Danas Vlada,nakon što se raspalo Todorićevo carstvo,ponovo tjera načelnike općina da potpišu anekse ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta i da se koncesije prenesu na zrcalne tvrtke bivšeg Agrokora.

TO JE BLOKADA! To je rasulo- to je zašto vičem Deblokada! Moramo deblokirati jasnu riječ i reći – ne smijete to raditi.
Već od 2010. nas vučete na dno, i ne možete opet planirati svaki svoj suludi propis, na koncu svaliti i kazniti nas, poljoprivrednike, nas obrtnike, nas umirovljene, nas očeve i majke, našu djecu.

Dosta je bilo. Pozdravljam i pozivam sve načelnike općina da se pobune protiv ovakve dogovorne ekonomije koju provodi Vlada i ne naprave grešku iz povijesti- -pobunite se, zaštiti zemlju u svom vlasništvu jer oni ne znaju što rade.

Ako budete dovoljno glasni i dovoljno snažni -deblokirat ćete Hrvatsku, jer to je ono što mislim, kad zajedno s kolegama iz Blokirani-Deblokirajmo Hrvatsku kažem kad idemo zemljom i vičemo DEBLOKADA!”

Mario Strinavić,
Blokirani-DEBLOKIRAJMO HRVATSKU
Lista. br. 3
Izbori za Europski Parlament

Slavonci se zainatili, uz načelnike stala i Hrvatska udruga poljoprivrednika: Ministarstvo pritišće kako bi hrvatsku zemlju predali u ruke “lešinarskih fondova”

Facebook Komentari