Radnici dočekali Kineze s natpisom na kineskom, evo što znači; Cerovac ima i poruku za Plenkovića

Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom u ponedjeljak su održali sastanak u Banskim dvorima, a danas obilaze Uljanik, a potom i 3. maj.

Kinezi će prvo obići pulski Uljanik, a nakon 13 sati očekuje ih se u riječkom 3. maju.

U Uljanik u Puli jutros je među prvima stigao direktor 3. maja Edi Kučan. Oko 9 sati stigla je i kineska delegacija koju je na ulazu dočekao radnik s natpisom na kineskom na kojem piše ‘dobrodošli’.

“Uvjeravaju me da ovo znači dobrodošlica, a ja smatram da ovo znači ‘daj pare'”, rekao je za N1 sindikalist Boris Cerovac.

“Ne poigravajte se s nama i donesite pravu odluku”, poruka je radnika premijeru Plenkoviću i ministru gospodarstva Darku Horvatu, rekao je Cerovac.

Nakon jučerašnjeg sastanka novinarima se obratio predsjednik uprave kompanije, Hu Wenming.

“Premijer nam je vrlo ozbiljno i detaljno predstavio cijelu situaciju. Obići ćemo brodogradilišta i ozbiljno ih razmotriti”, rekao je nakon sastanka.

“Vidjeli smo da su dva brodogradilišta vrlo važna tema u hrvatskoj javnosti. Ne samo da smo doveli ljude iz naše kompanije, oni su nadležni za planiranje, ali pozvali smo i odvjetnike i investicijske bankare pa ćemo nakon posjeta brodogradilištima iznijeti svoje mišljenje”, rekao je Wenming.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat razgovore s kineskim izaslanstvom ocijenio je vrlo konstruktivnim, uz napomenu kako danas nije bilo razgovora o detaljima. “Nakon srijede imat ćemo priliku razgovarati o detaljima. Ovo sada još uvijek nisu detalji”, kratko je na upite novinara o današnjim razgovorima odgovorio Horvat. Na upit je li optimist, poručio je da je optimističan proteklih godinu dana.

Boris Cerovac, sindikalist iz Uljanika nije zadovoljan što na jučerašnjem sastanku nisu bili i predstavnici sindikata.

Otkrio je da ni Uprava nije trebala biti pozvana na sastanak Plenkovića i Kineza, ali da ih se zvalo u zadnji tren, no da sindikate nitko nije zvao, što kod njega izaziva bojazan da netko nema čiste namjere.

“Nisam skeptičan prema Kinezima, nego prema tome što se događa cijelo vrijeme. Obećava nam se rješenje, pa se odgodi. Skeptičan sam prema onima koji u Hrvatskoj trebaju donositi odluke, a ne prema Kinezima… Ako već nema drugih, neka Kinezi preuzmu Uljanik i riješe dubioze, ali nemamo vremena čekati pet, šest mjeseci koliko bi mogli trajati razgovori s Kinezima. Nama treba privremeno financiranje, jedina to može napraviti Vlada RH. Ako žele prihvatiti Kineze kao rješenje, moraju donijeti odluku o privremenom financiranju”, poručio je Cerovac.

Facebook Komentari