Tadić na HRT-u o abdikaciji Akihita i novom japanskom caru

Japanski car Akihito odriče se prijestolja nakon puna tri desetljeća. To je prva abdikacija japanskog cara u 200 godina.

Tonči Tadić, stručnjak za Japan i dobitnik Odlikovanja reda izlazećeg sunca, kazao je za HRT-ov Studio 4 da je njegovo carsko veličanstvo car Akihito ocijenio da je u godinama kada ne može više držati tempo kojega nameće ta čast.

– Zato je još u prosincu 2017. sazvao carsko savjetničko vijeće na kojem je predložio da bi bilo najbolje da on 2019., u dobi od 85 godina, abdicira. Naslijedio bi ga njegov najstariji sin, prijestolonasljednik princ Naruhito (59), koji time postaje japanski car.

Sam čin postajanja carem u Japanu je duboko religiozan i spiritualan, naglašava Tadić. Napominje da je abdikacija ustvari već počela.

– Jedna od ceremonija dogodit će se 1. svibnja kada budući car Naruhito prima od svog oca tri relikvije – samurajski mač, zakrivljene dragulje od žada u obliku suze, kopiju zrcala kojega je božica sunca dala prvom japanskom caru. Te su relikvije simbol carske časti. Naruhito postaje car tek kad primi te relikvije, kaže i dodaje da će krunidba Naruhita biti 22. listopada ove godine.

– Abdikacija cara Akihita je počela već 12. ožujka kada je on u carskoj palači posjetio carsko svetište, a koje je posvećeno božici sunca, i izvijestio je o svojoj namjeri da se povuče s prijestolja. Nakon toga je 26. ožujka posjetio mauzolej prvog japanskog cara, pa je 18. travnja otišao u “Vatikan šintoizma”, 23. travnja posjetio je mauzolej svog pokojnog oca i u svim tim nastupima pratila ga je supruga carica Michiko. Novi car ponavlja sve te korake uz to što izabire dva grada za svetkovinu sadnje riže. Sve to su ceremonije koje imaju duboko vjersko značenje, a samo su dvije svjetovne ceremonije, tvrdi Tadić.

Tonči Tadić govorio je i o odnosu premijera i cara, obilježjima Akihitove vladavine, carskim ovlastima, statusu američkih vojnika u Japanu te praznicima u Japanu.

Akihito je preuzeo japansko prijestolje 8. siječnja 1989., kada mu je bilo 55 godina, nakon smrti oca cara Hirohita, za čije je vladavine Japan bio jedan od pokretača i gubitnika Drugog svjetskog rata.

Car nema nikakvih političkih ovlasti zbog čega čak niti ne može izravno abdicirati. Japanski je parlament u lipnju 2017. usvojio zakon koji mu je to omogućio.

Facebook Komentari