Povjerenstvo otvorilo predmet u slučaju Gorana Marića

Nakon radnog sastanka Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je otvoriti predmet u slučaju ministra državne imovine Gorana Marića, doznaje N1.

U sklopu tog predmeta Povjerenstvo će provjeriti koja je bila uloga ministra u prodaji vile u kojoj je boravio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Vila je prodana tvrtki Zvonka Šarića s kojim je ministar u prijateljskim odnosima i od kojega je kupio kuću u Živogošću.

Ukoliko se to pokaže potrebnim, Povjerenstvo će od ministra zatražiti očitovanje i nakon toga odlučili hoće li protiv njega pokrenuti postupak.

Povjerenstvo postupak u slučaju ministra Marića otvara na temelju teksta u tjedniku Globus koji ga proziva da je u imovinskim karticama prijavio višestruko nižu vrijednost kuće u Živogošću od današnje tržišne vrijednosti i one koju je imala 2012. kad ju je kupio.

Problematična je razlika u površini te nekretnine u imovinskim karticama iz 2013. i 2016., a i činjenica da je ovu i druge nekretnine Marić kupio od Zvonka Šarića, čija je tvrtka Sjajna svjetlost na natječaju njegova ministarstva kupila vilu u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, koju je do izmjena zakona koristio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Marić potvrđuje da je od Šarića kupovao nekretnine i da su u prijateljskim odnosima, ali odbija da je radio bilo što nezakonito ili da je Šariću na bilo koji način pogodovao. “Postoje natječajna povjerenstva koja niti biram niti imam ikakve kontakte s njihovim članovima, a da se nikom ne pogoduje, svjedoči i činjenica da je 46 natječaja s 2300 ponuda provedeno, ne samo bez prigovora nego bez ijedne primjedbe”, kaže Marić za Večernji list.

Kuću u Živogošću kupio je za 800.000 kuna, kako je i prijavio Povjerenstvu, a njezinu vrijednost nije mijenjao jer smatra da mu to i nije dužnost. Večernji list piše da takvo mišljenje potvrđuju u Povjerenstvu za sukob interesa, gdje objašnjavaju kako dužnosnici moraju prijaviti bitne promjene na u imovini, ne i rast vrijednosti uslijed tržišnih kretanja.

No u ovoj priči bode cijena po kojoj je nekretnina kupljena budući da se trgovci nekretninama uglavnom slažu kako je riječ o prodaji ispod cijene, ograđujući se da je Živogošće manje atraktivno mjesto od drugih na tom području i da kuća u vrijeme prodaje nije imala uporabnu dozvolu pa je to moglo utjecati na cijenu, navodi dnevnik.

Kada je riječ o apartmanima u Turnju koje je 2001. također kupio od Šarića, ministar objašnjava da je apartman koji je glasio na njegovo ime prodao nekoliko godina nakon kupnje i kupio manji apartman od 26 četvornih metara i maslinik u istom mjestu. Maslinik je, kaže, prodao kada je odlučio prijeći u Živogošće. Suprugin apartman bio je prijavljen u imovinskoj kartici 2013., a poslije je prodan, kaže Marić i dodaje kako 60.000 kuna koje je prijavio kao dodatni prihod nije bilo prihod od prodaje nekretnina, nego zarada od knjige.

Vjerujete li da ova Marićeva vila na samom moru vrijedi sitnih 850 tisuća kn koliko je prijavio na kartici?

Share This Article