Komemoracija na Bleiburgu se može i hoće održati, austrijska policija objašnjava, riječ je o temeljnim slobodama

Ad

Komemoracija u Bleiburgu može se održati, odlučili su okrug Völkermarkt i austrijska policija, piše Večernji.

Kazao je to ekskluzivno za Večernji list Rainer Dionisio iz koruške policije. Zabrana manifestacije nije dozvoljena, posebno po članku 11 Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama – kaže se u zajedničkoj evaluaciji okruga Völkermarkt i policijske uprave Koruške.

Taj članak govori o slobodi okupljanja, a njegov drugi paragraf, koji posebno ističu, kaže da se “ne mogu postavljati nikakva ograničenja ostvarivanju prava okupljanja, osim onih koja su propisana zakonom i koja su u demokratskom društvu nužna radi interesa državne sigurnosti ili javnog reda i mira, radi sprječavanja nereda ili zločina, radi zaštite zdravlja ili morala ili radi zaštite prava i sloboda drugih. Ovaj članak ne zabranjuje da se nameću zakonska ograničenja u ostvarivanju tih prava pripadnicima oružanih snaga, policije ili državne uprave”.

– U svjetlu evaluacije Konvencije i drugih zakona, okrug Völkermarkt ne zabranjuje okupljanje – dodaju. Okrug Völkermarkt i policijska uprava Koruške će, ako i prijašnjih godina poduzeti sve mjere da se osigura sigurnost građana i sudionika manifestacije, dodaju.

Facebook Komentari