Kinesko izaslanstvo stiglo u Pulu, u utorak će obići Uljanik i 3. maj

Premijer Andrej Plenković održao je u Vladi sastanak s izaslanstvom najveće kineske brodograđevne tvrtke – China Ship Building Industry Corporation. Razgovaralo se o Uljaniku i Trećem maju, odnosno mogućnosti kineskih ulaganja u hrvatska brodogradilišta. Kinesko izaslanstvo zatim je otputovalo u Pulu. Već sutra ujutro čeka ih obilazak Uljanika, a dan poslije i riječkog 3. maja, piše HRT.

Hu Wenming, predsjednik uprave CSIC-a, nakon sastanka s Andrejom Plenkovićem je rekao da im je premijer predočio vrlo otvoreno i potanko, svoju ponudu za dva hrvatska brodogradilišta koja će i posjetiti.

– Razumjeli smo da brodogradnja u Hrvatskoj ima veoma dugu tradiciju i važnost u hrvatskom gospodarstvu. Mi smo, osim direktora operacija i proizvodnje naše kompanije, doveli i odvjetnike i predstavnike investicijskih banaka. Kad svi zajedno pogledamo stanje, u potpunosti ćemo razmotriti mogućnosti i odrediti svoje stajalište u vezi s ponudom, dodao je.

Predsjednik uprave Uljanika Emil Bulić novinarima je izjavio kako je današnji sastanak bilo upoznavanje s potencijalnim zainteresiranim ulagačima u Hrvatsku.

– Danas smo pozvani od strane premijera, u biti smo bili na upoznavanju sa potencijalnim zainteresiranim ulagačima u Hrvatsku. Premijer je vrlo široko i iscrpno pojasnio cijelu situaciju i na neki način smo se danas upoznali prvi puta. Danas smo otvorili razgovore, u narednim danima ćemo iamti konkretne informacije, dodao je.

Uz Bulića, sudjelovao je i direktor 3. maja Edi Kučan.

– Edi Kučan, direktor 3. maja: Nisam mogao ne podmetnuti leđa još jednom

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Premijer Plenković ocijenio je da su razgovori s predstavnicima China Shipbuilding Industry Corporationa o Uljaniku i 3. Maju bili vrlo temeljiti i otvoreni te da se očekuje da nakon posjete Puli i Rijeci razmotre mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva.

Kazao je da su u potpunosti transparentno i realno opisali ono što su Uljanik i 3. Maj predstavljali za hrvatsku brodogradnju, jedan više od 160 godina, a drugi više od 110 godina, u identitetskom i gospodarskom smislu, a isto tako su realno prikazali u kakvim problemima se oni danas nalaze.

Premijer je predsjedniku uprave CSIC-a na zemljovidu pokazao položaj brodogradilišta Uljanik i 3. maj u odnosu na luku Rijeku i buduću nizinsku prugu Rijeka–Zagreb, od strateškog značaja za Hrvatsku, i potencijalno važnu za skraćivanje pomorskog prometa između Kine i Europe.

– Stoga očekujemo da nakon posjete i Rijeci i Puli, predstavnici ove najveće kineske kompanije, koja je među petsto najsnažnijih kompanija uopće u svijetu, dobro analiziraju i razmotre mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva. U ovom trenutku više od toga niti bi bilo pametno niti bi bilo korisno govoriti, ali mogu reći da smo učinili s naše strane jedan napor koji zahtijeva još dodatne razgovore u Puli i Rijeci, kazao je Plenković.

Ministri su u kratkim izjavama prije sastanka tek poručili da je riječ o prvom sastanku, a ministar Horvat najavio da će izjave biti nakon sastanka.

Ministar financija je na upite što očekuje od sastanka i je li optimist rekao kako je uvijek optimist, ali i da nema nikakva očekivanja prije nego što se odradi sastanak s kineskim izaslanstvom.

– Ja osobno nemam nikakva očekivanja. (…) Uvijek sam optimist, ali ne samo na tom području nego i na bilo kojem drugom, rekao je Marić, dodajući kako ne želi stvarati nikakva pretjerana očekivanja prije razgovora s Kinezima.

– Vidjet ćemo. Sve opcije su otvorene, tek je kratko odgovorio Tolušić na upite novinara pred početak sastanka.

Kako stoji na internetskim stranicama CSIC-a, riječ je o “jednoj od najvećih kineskih brodograđevnih i remontnih grupa”, čija ukupna vrijednost imovine doseže 62,95 milijardi dolara te koja ukupno zapošljava oko 150 tisuća radnika. “Budući da je grupa već glavni igrač u kineskoj brodogradnji, radi na tome da postane brodograditeljska grupa svjetske klase”, stoji na stranicama CSIC-a, koji je osnovan u srpnju 1999. godine, a u vlasništvu je kineske države.

Cerovac: Sindikati, za Vladu, očito nisu ozbiljan partner u razgovorima s Kinezima

Predsjednik Štrajkaškog odbora u pulskom Uljaniku te čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac izrazio je u ponedjeljak nezadovoljstvo što sindikati još nisu službeno upoznati o dolasku predstavnika najveće kineske brodograđevne tvrtke u radni posjet Uljaniku i 3. maju smatrajući kako je očito da sindikati za Vladu nisu ozbiljan partner u razgovorima s Kinezima.

– Zanimljivo je da o predstavniku radnika, radilo se o članu Radničkog vijeća ili predstavniku sindikata nije se razmišljalo. Nije se valjda smatralo potrebnim da i sindikati sudjeluju u razgovorima. Želio bih da se dogodi pozitivan pomak, da Kinezi donesu odluku o ulasku u dva brodogradilišta, ali razgovori i mogući dogovori bez sindikata bude novu sumnju u dobre namjere organizatora dolaska kineskog izaslanstva i Uprave. Sindikati, za njih, očito nisu ozbiljan partner – kazao je za Hinu Boris Cerovac.

Uprava i NO Uljanika: Brodosplit više nije strateški partner

Na danas održanoj zajedničkoj sjednici Nadzornog odbora i Uprave Uljanika d.d. donesena je odluka o stavljanju izvan snage odluke od 7. veljače o odaniru Brodograđevne industrije Split za strateškog partnera Uljanika, objavljeno je iz pulske tvrtke.

Donošenjem te odluke odabrani strateški partner to prestaje biti, te je Uljanik d.d. slobodan ponoviti postupak strateškog povezivanja, pod uvjetima koje odrede Uprava i Nadzorni odbor, navodi se u priopćenju objavljenom posredstvom Zagrebačke burze, piše HRT.

Facebook Komentari