Kako riješiti probleme na zapadnom Balkanu: Merkel i Macron u brigama oko mogućeg prekrajanja granica

Susret na vrhu zemalja zapadnog Balkana, na kojem će sudjelovati i predstavnici zemalja Europske unije, Njemačke, Francuske, Hrvatske i Slovenije, održava se u Berlinu na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Glavna tema susreta su razgovori o stabilnosti regije, posebice pomicanje dijaloga između Srbije i Kosova s mrtve točke.

Odnosi Beograda i Prištine, to nije nikakva tajna, na najnižoj su razini otkad je Kosovo neovisno. Ovaj susret ponajprije služi tomu da se među sudionicima uspostavi konstruktivan dijalog. Da posao neće biti lak, dokazuje predsjednik Vučić, koji je poručio kako bi mu više odgovoralo da su, umjesto hrvatskog i slovenskog, pozvani premijeri Mađarske i Bugarske, jer bi oni imali drukčije stajalište o Kosovu. No hrvatski premijer tvrdi – stajalište Zagreba i europsko je stajalište.

– Mislim da mi moramo jasno artikulirati naš stav, voditi računa o tome da je to naše susjedstvo, da što su oni stabiliziraniji, što su gospodarski razvijeniji, što je veća socijalna kohezija, što ispunjavaju kriterije bolje bit će bolje i njima, ali i nama kao članicama Unije i NATO-a, poručio je premijer Andrej Plenković.

Susret ima tri cilja, a na domaćinima je da ih sa sudionicima sastanka i provedu. Prvo, potvrda teze da postoji europska perspektiva zemalja zapadnog Balkana. Drugo – poticanje normalizacije odnosa između Srbije i Kosova te treće – kako dinamizirati proces euopskog proširenja. Današnji skup ima još jedan motiv – želi se pokazati spremnost Europske unije da probleme na jugoistoku Europe rješava sama, bez upletanja velikih sila – konkretno Rusije i SAD-a.

– Ovdje smo jer osjećamo odgovornost prema zemljama zapadnog Balkana na njihovu europskom putu. Ali isto tako jasno poručujem, ovdje ne razgovaramo o konkretnim datumima i rokovima. Danas želimo postaviti konkretna pitanja i dobiti konkretne odgovore, naglasila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

– Ovo je informativni sastanak, na kojem se traže rješenja za probleme na zapadnom Balkanu. Te probleme smatramo europskima, i zato ulažemo toliki trud kako bismo postigli stabilnost u regiji, ustvrdio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

I za kraj neslužbena potvrda iz ureda njemačke vlade. Berlinu je itekako važno da se potpuno odustane od ideje prekrajanja granice i razmjene teritorija, što se neko vrijeme spominjalo kao moguće rješenje srbijansko-kosovske krize, piše HRT.

Facebook Komentari