Kršćani koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru danas slave Uskrs; U Vukovaru vjernike je posjetio gradonačelnik

Kršćani koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru danas slave Uskrs. Obilježavanje tog najvećega kršćanskog blagdana počelo je ponoćnim liturgijom, a vjernici se okupljaju i na svečanim jutarnjim liturgijama i tradicionalnom čestitkom “Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse” poručuju da Uskrs znači početak, sigurni zalog i temelj uskrsnuća.

U Sabornom karlovačkom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog sinoć je okupljenim vjernicima i svim vjernicima Gornjokarlovačke episkopije episkop g. Gerasim čestitao Uskrs i poželio svako dobro od “Uskrslog Gospodina i Spasitelja našeg Isusa Krista. Jutros su uz tradicionalni pozdrav “Hristos vaskrse” Uskrs vjernicima čestitali putem medija i karlovački župan Damir Jelić i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Na liturgiji se čitala poslanica arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog, patrijarha srpskog Irineja.

Mitropolit zagrebačko- ljubljanski Porfirije Perić je u uskrsnoj čestitki poručio vjernicima neka oproste jedni drugima i tako počnu preobražavati svoj život.

– Braćo i sestre, bezobalni valovi radosti i ljubavi danas zapljuskuju naše duše jer je Sin Božji uskrsnuo iz mrtvih, time je pobijedio smrt i time je naš život učinio smislenim, više nema besmisla među nama jer smrt je pobijeđena i život trijumfira.

– I pored toga svakodnevno smo suočeni s nevoljama i iskušenjima – terorizmom, siromaštvom… Zagrlimo jedni druge, oprostimo jedni drugima, i tako počnimo preobražavati svoj život”, poručio je, među ostalim, mitropolit Perić.

Penava na misnom slavlju u crkvi sv. Nikolaja

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nazočio je misnom slavlju u crkvi sv. Nikolaja u Vukovaru, gdje pravoslavni vjernici slave Uskrs. Penava je prvi vukovarski gradonačelnik koji je to učinio. Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci na Gradskom vijeću, SDSS je pozvao Penavu da posjeti vjernike u povodu Uskrsa, a on je obećao to i učiniti.

Vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru čestitali su uputili najviši hrvatski dužnosnici i predstavnici Katoličke crkve, piše HRT.

Facebook Komentari