Evo kakvo će biti vrijeme do kraja travnja

Nakon petka, u većini Hrvatske najtoplijeg dana ovogodišnjega travnja, ponegdje čak i vrućeg, kao primjerice u Slavonskome Brodu 30,7 °C, Gradištu 30,3 °C i na osječkoj zračnoj luci 30,8 °C, uz temperaturu blizu travanjskih rekorda* – u nastavku mjeseca bit će osjetno svježije, primjerenije dobu godine, gdjekad čak i hladnije.

Promjenu vremenu neki su osjetili već tijekom petka, kada je mjestimice bilo ne samo kiše i poslijepodnevnog zahladnjenja, nego i izraženijih pljuskova i grmljavine, pa i olujnog nevremena. Nestabilno će biti i sljedećih dana, tijekom kojih će svakodnevno biti povremene mjestimične kiše, vjerojatno najčešće i u mnogim krajevima najobilnije tijekom ponedjeljka, kada je u gorju, osobito višem, i velika vjerojatnost snijega, uglavnom u noći i ujutro.

Jugo će u subotu kratkotrajno zamijeniti sjeverozapadnjak, a od ponedjeljka do srijede bura i tramontana – ponegdje i jake, na udare i olujne.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, koja spominje čak i mogućnost pijavica na Jadranu, pri čemu valja naglasiti kako njezina prognoza tih pojava ima posebnu težinu.

Subota – promjenljivo, svježije…

Dr. sc. Tanja Renko: “U subotu na istoku Hrvatske promjenljivo oblačno s povremenom kišom, a mjestimice će biti i pljuskova praćenih grmljavinom. Vjetar uglavnom slab, i to većinom sjeverozapadni. Temperatura zraka znatno niža nego u petak, i bit će oko 19 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj biti i suhih i sunčanih razdoblja, no i mjestimične kiše, ponegdje i pljuskova praćenih grmljavinom, vjerojatnije na širem karlovačkom i sisačkom području. Uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar najviša dnevna temperatura bit će od 14 do 19 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimične će kiše ili ponekog pljuska biti uglavnom sredinom dana i poslijepodne. Vjetar slab, samo će prema otvorenom moru prolazno biti umjerenog sjeverozapadnjaka i zapadnjaka.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije pljuskova će biti češće ujutro i prijepodne, a lokalno mogu biti i izraženiji. Poslijepodne će biti više suha i sunčana vremena. Zapuhat će umjeren, na otvorenom moru i jak sjeverozapadni i zapadni vjetar s kojim će i malo osvježiti pa će najviša temperatura biti većinom oko 20 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske podjednaka temperatura, a promjenljivo će biti veći dio dana. Uz lokalno izraženije pljuskove može pasti i veća količina oborine, a moguće su i pijavice. Slabo i umjereno jugo zamijenit će sjeverozapadnjak, a more će biti umjereno valovito.

Od nedjelje i dalje promjenljivo, početkom novoga tjedna i svježije…

U nedjelju i ponedjeljak na kopnu još malo svježije, a zatim će sredinom tjedna, uz više suha i sunčana vremena, temperatura zraka opet biti u porastu. No, do tada vrlo promjenljivo, uz povremenu kišu, u ponedjeljak u sjevernim kopnenim krajevima moguće i obilniju, a u višem gorju može zalepršati i poneka pahulja snijega. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova.

Na Jadranu će u nedjelju ponovno zapuhati jugo s kojim će poslijepodne stići novo jače naoblačenje. Početak novoga tjedna vrlo promjenljiv i još malo svježiji, uz povremeno umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar. Od srijede će pak rasti vjerojatnost za malo stabilnije i toplije vrijeme, uz više sunčanih sati.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” u subotu će visoka koncentracija peluda drveća biti na sjevernom i južnom Jadranu, te u istočnoj Hrvatskoj, a na cijelome će Jadranu biti i visoke koncentracije peluda korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom subote će u Hrvatskoj i okolici biti većinom niži nego prošlih dana, ali će ipak ponegdje biti i visok, uglavnom u Dalmaciji, pa ako ste osjetljivije kože – kvalitetno se zaštitite.

* Rekordno najviša travanjska temperatura zraka:
31,0 °C Gradište pokraj Županje 30. travnja 2012.
31,5 °C Osijek Klisa 30. travnja 2003.
31,4 °C Slavonski Brod 24. travnja 1968.

Share This Article