Tko je sve završio na ispitivanju zbog krivotvorina u poslovanju s Agrokorom, a Ivica Todorić – nije

U policijskom je Uskoku unatrag nekoliko mjeseci ispitano pedesetak ljudi, uglavnom bivših direktora velikih dobavljača Agrokora. Ispitivanje je zatražilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Zanimljivo, ne terete se za materijalnu štetu – nego za krivotvorenje isprava. O čemu je riječ, doznaje RTL.

Istraga koja je uzdrmala nekad najjači gospodarski koncern bliži se kraju! Evo dokle su istražitelji došli, piše RTL.

Sokol Marić, Frank, Kraš, ali i mnogi drugi dobavljači, s jedne strane. A Konzum i Tisak, s druge. Gotovo 50 direktora pod povećalom je zbog posla s Koncernom Agrokor.

“Za sada se radi o kaznenom postupku zbog krivotvorenja poslovne isprave, doduše ja ne vidim što bi to bilo krivotvoreno međutim takav je postupak. Mi smo iznosili obranu, on je odgovarao na pitanja policije za sada, još uvijek se radi o policijskom istraživanju, tako da tek slijedi nekakav epilog u kojem ćemo vidjeti u kojem će sve to smjeru skupa ići”, rekao je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Sokol Marića.

Policija i tužiteljstvo, kako doznaje RTL, sumnjaju da se sve radilo po istom principu. Dobavljači su potpisivali ugovore o zajmu s Konzumom u kojima je neistinito prikazano da je Konzum zajmodavac, a dobavljači zajmoprimci. Riječ je o milijunskim ugovorima od pet, deset čak i dvadeset milijuna kuna kojima se Konzum trebao koristiti za svoje poslovanje. A ustvari je, sumnjaju istražitelji, Agrokor dobavljaču dao mjenicu kao instrument osiguranja ili sredstvo naplate za robe i usluge, a dobavljač bi otišao u faktoring društvo i dobio za to novac koji bi vratio Agrokoru.

Gotovo svi osumnjičeni već su iznijeli svoju obranu. I, zanimljivo, po neslužbenim ih se informacijama ne tereti za materijalnu štetu.

“Te osobe ne terete se niti da su kome pribavile materijalnu štetu, niti da su pribavile korist, te osobe terete se za krivotvorenje poslovnih isprava”, objasnio je odvjetnik Igor Cišper.

Svemu je cilj bio, sumnja se, prikriveno financiranje Agrokorovih tvrtki.

“Obzirom kako je cijela ta priča za sada koncipirana, mislim da bi čak mogu reći, ajde da se izrazim na taj način, bilo nepošteno da stradaju osobe koje su bile odgovorne u tim trgovačkim društvima jer nikome u tom trenutku kada se događala cijela ta priča, nije padalo na pamet da će doć do bilo kakvog lošeg epiloga s Agrokorom”, kazao je Pavasović Visković.

Kako sada stvari stoje, istragom nisu obuhvaćene financijske institucije koje su bile u tom lancu ni vlasnik Agrokora, Ivica Todorić, kojeg mnogi prozivaju, da je taj koncept i osmislio, piše RTL.

Facebook Komentari