Austrijski i ostali ljevičari kuhaju protiv Bleiburga, koruški župan (SPÖ) pisao Kurzu o mogućim ekstremističkim neredima i traži pomoć

Ad

Koruška je službeno zatražila da se manifestacijom na Bleiburgu pozabavi osobno austrijski kancelar Sebastian Kurz. Koruški župan Peter Kaiser (SPÖ) poslao je kancelaru osobno pismo u kojem apelira da se zaštiti “međunarodna reputacija Austrije”, koju bi događaji na Loibaškom polju kraj Bleiburga 18. svibnja mogli narušiti, piše Večernji.

Također, traže da savezna tijela primjene Zakon o javnom okupljanju i spriječe incidente koji se očekuju. Koruška vlada prihvatila je rezoluciju grada Bleiburga u kojoj se traži primjena mjera i pravnog okvira kako “lokalno stanovništvo ne bi bilo ugroženo” neredima koji se očekuju.

Naime, već su zakazana četiri prosvjedna skupa protiv hrvatske komemoracije.

Nadalje, grad Bleiburg upozorava, a savezna država podržava, kako postoji vrlo opravdana bojazan da bi događaju na Bleiburgu “mogli još urušiti reputaciju Bleiburga, Koruške i Austrije”.

U rezoluciji se ne govori protiv komemoracije mrtvima, već protiv “zlouporabe događaja od strane ekstremističkih skupina”. Bleiburšku rezoluciju je župan Peter Kaiser proslijedio u Beč kancelaru, zatraživši potporu federalnih tijela, posebice Ministarstva unutarnjih poslova jer se “samo primjenom Zakona o okupljanju može spriječiti okupljanje podržavatelja ustaškog režima i drugih desničarskih skupina u Bleiburgu 18. svibnja”.

– Zakon je u nadležnosti federalnih tijela i Koruška nema pravne ovlasti u tom kontekstu – apelirao je jučer Kaiser. MUP treba učiniti sve da spriječi sukobe različitih skupina i da osigura sigurnost građana, dodao je te istaknuo kako je s ministrom pravosuđa dogovorio da na komemoraciju dođu tužitelji bi odmah reagirali na kršenje zakona o nedozvoljenim simbolima, piše Večernji.

Facebook Komentari