VIDEO Izetbegović objasnio da je u BiH opet moguć rat i da građani imaju razloga za zabrinutost

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović za Klix.ba je govorio o aktualnim političkim pitanjima, poput sigurnosnih prijetnji, formiranja pričuvnog sastava policije, odgovora FBiH, formiranja Vijeća ministara, mogućnosti da SBB bude dio vlasti na državnoj razini te politike Hrvatske i Srbije prema BiH.

U posljednje vrijeme se intenzivnije nego ikada ranije govori o nekim novim sigurnosnim prijetnjama, spominje se rat. Imaju li građani razloga za zabrinutost?

“Imaju, znate, polako se podiže taj stupanj izvjesne medijske i druge agresije u BiH, nagrađuju se ratni zločinci, negira se teritorijalni integritet BiH, prijeti se tom integritetu, policija u RS-u se pretvara u neku mini vojsku. Te poruke, riječi i djela nisu nimalo umirujući. Treba biti svjestan te situacije, sigurnosna situacija se kvari i treba poduzimati korake, ne treba čekati da nas neka situacija zadesi. Pa i ovo što se događa sa suđenjem braniteljima BiH, na Dan Armije RBiH podignuta je optužnica za udruženi zločinački poduhvat. Kako može netko tko je branio zemlju raditi udruženi poduhvat, s kim se udružio? To je pokušaj izjednačavanja. Relativizira se istina. Izjave su sve drskije, dolaze s najviših mjesta i ne treba biti naivan i misliti neće. Koliko budemo jaki, toliko će biti manja šansa da se nešto loše dogodi. Oni koji vole ovu zemlju, koji nemaju alternativu, trebaju se udružiti i djelovati politički ujedinjeno.

Republika Srpska formira pričuvni sastav policije. Jesu li mogući novi sukobi u BiH?

Pa ovisit će o odgovoru. Ova sadašnja retorika i sve ovo što se radi ima različite ciljeve. Jedno je da se odvuku teme s onoga o čemu oni ne bi razgovarali, o presudi Radovanu Karadžiću, o presudi u vezi s 9. siječnjom, da se odvuče pažnja od socio-ekonomskog stanja, da se pomogne Srbiji u vezi s Kosovom, pokušava se raditi neki balans. Ali se i isprobava reakcija međunarodne zajednice, patriota BiH, bacaju se probni baloni da se vidi kakav će odgovor biti. Ako bude slab odgovor, onda je svašta moguće.

Milorad Dodik ponovo crta neke nove granice na Balkanu, često iznosi antidržavne poruke. Je li to politički populizam ili realna opasnost?

Oboje, sve troje i populizam i ubijanje svake političke konkurencije i pomaganje Srbiji kada je riječ o Kosovu, skretanje pažnje sa stvarnih problema i isprobavanje živaca međunarodne zajednice i reakcija. Jedini pravi dogovor je snagom čuvati BiH, rekao je Izetbegović, uz ostalo, za klix.ba.

Facebook Komentari