VIDEO Aktualno prijepodne, zastupnici rešetali Vladu; Bulj dao Plenkoviću mlijeko iz nepostojeće mljekare u Sinju

Sabor je 12. sjednicu počeo aktualnim prijepodnevom, zastupnici su postavljali pitanja Vladi.

Nešto prije 14 sati završio je aktualac i počeli su slobodni govori.

Živozidaš Ivan Sinčić ministru zaštite okolišta Tomislavu Ćoriću spočitnuo je porast cijena struje i goriva, a pročitao mu je i usporedbu cijena režija sa zemljama s kojima se Hrvatska (ne) može uspoređivati.

“Pritisak u odnosu na druge zemlje je nemjerljiv. Hoće li doći do poskupljenja struje za kućanstva od 1.7.” pitao je Sinčić.

Ćorić je upozorio na manjkavu metodologiju Sinčićeve usporedbe rekavši da cijena režija ovisi o tome postoji li nekoj zemlji proizvodnja te da Hrvatska proizvodi oko 20 posto svojih potreba za naftom, 40 posto potreba za plinom…

“Što se tiče cijene struje odnosi se ponajprije na zajamčenu uslugu. Riječ je prije svega o pravnim osobama, njih je oko osam i pol posto od ukupnih potrošača koji nisu dogovorili svoju uslugu isporuke električne energije”, rekao je Ćorić. Što se tiče cijene benzina, ministar je rekao kako se cijena formira na tržištu.

Sinčić nije bio zadovoljan ministrovim odgovorom, rekao je da je govoreno o svemu samo ne o onome što je pitao. Zaključio je kako hrvatskom energetikom upravlja lobi koji joj kroji sudbinu.

Nikola Grmoja (Most) javio se da je počinjena povreda Poslovnika, no kad je počeo objašnjavati o čemu je riječ, predsjedavajući Gordan Jandroković ugasio mu je mikrofon.

“Disconnect! Zato što kršite Poslovnik. Ovo nije povreda Poslovnika, to što vi ne možete slušati nekoga to je vaš problem, otiđite van ako ne možete slušati, ovdje nema povrede Poslovnika. Ovo je sad iživljavanje nad onim što piše u Poslovnilu i neću vam to dozvoliti”, kazao je Jandroković.

Grmoja je opetovano pitao može li objasniti, ali Jandroković je uzvratio: “Ne možete, nemojte se ljutiti. Obratite se Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Sloboda počiva na proceduri, zakonima i odgovornosti. To je sloboda”.

Božo Petrov (Most) osvrnuo se na vijesti o Gradu Splitu, koji je izgubio veliki spor i sada je pred blokadom uoči turističke sezone. Kazao je da nije bilo ni u Rijeci, koja iduće godine treba biti europska prijestolnica kulture. Deficit je u Zagrebu, dodao je, čak 1,4 milijarde kuna. Upitao je: “Dokad će hrvatski građani plaćati nemar lokalnih šerifa i nefunkcioniranje državne vlasti”.

Plenković je kazao kako ova Vlada usko surađuje s lokalnim zajednicama. “Zalažemo se za decentralizaciju, a da bismo to napravili bitno je da tim jedinicama lokalne samouprave damo alat – fiskalnu decentralizaciju. Spustili smo im 2,1 milijarde kuna, pa i u Metković je tako spušteno 20 milijuna kuna. Radimo na rješavanju nejednakosti u različitim dijelovima Hrvatske.”

Petrov je kazao: “Mislim da ste si vi uzeli ulogu nekakvog vatrogasca pa trčite od jednog do drugog i gasite požar. Možda je vam zabavno, ove afere, SMS i to, ali građane to ne interesira, oni žele živjeti u zemlji u kojoj će primati pristojnu plaću i dobro živjeti”.

Sonja Čikotić (Most) kazala je kako je raspisan natječaj za mlade koji bi trebali biti svojevrsni časnici za vezu tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a, a plaćeni su milijuni kuna za vozni park.

“Kad se ovo uzme u obzir, koliko vam je važno zadiviti svoje prijatelje činovnike iz Bruxellesa, a koliko je važno zadržati mlade? Sve ste pokazali ovim natječajem.”

Plenković joj je odgovorio kako je njegova plaća u vrijeme kad je počeo raditi u Ministarstvu vanjskih poslova bila 1300 kuna. “Ovo je uobičajena stvar, to rade sve zemlje koje predsjedavaju Vijećem EU-a. I ja sam to radio, nije mi bilo teško”, kazao je premijer.

Čikotić je odgovorila da će do ovoga posla doći samo odabrani.

Peđa Grbin (SDP) pitao je ministra Darka Horvata što će država napraviti s Uljanikom.

“Ima li Vlada plan za rješavanje situacije i koji je taj plan?” pitao je Grbin.

Horvat je kazao da je upravo Grbin tražio kaznenu odgovornost ministra jer je, kako je rekao, prošlog ljeta pronašao način isplate plaća radnicima.

“Vlada je sukladno svim zakonskim odredbama imala i ima plan. Želimo spasiti 124 milijuna eura državnog jamstva”, kazao je Horvat. Naglasio je kako Vlada može osigurati da se porezni obveznici i državni proračun sačuvaju od dodatnih troškova tako da se brod Jan de Nula završi u nekom od susjednih brodogradilišta.

Krešo Beljak poručio je premijeru da će završiti poput Ive Sanadera.

“Koliko vrijedite vidjet ćete na sljedećim izborima. Pustite tapšanje po ramenima, tako su tapšali i Sanadera pa vidite gdje je. Tako ćete i vi završiti, vidjet ćete”, rekao mu je dodajući da se HDZ pretvorio u koruptivnu, mafijašku hobortnicu kojoj je Plenković samo nominalno na čelu.

“Nemojte misliti da vi vladate HDZ-om. Niste vi osnivali HDZ i niste vi pobijedili na izborima. Bili ste jedini kandidat”, rekao je Beljak premijeru dodajući da će se članovi HDZ-a smijati drugima onako kao se danas smiju njemu jer – “vas biti neće”.

Bruna Esih iz Neovisnih za Hrvatsku upitala je premijera o migrantskom centru uz hrvatsku granicu koji su odlučile izgraditi vlasti Bihaća.

“Što hrvatska vlast čini da smanji pritisak na hrvatsku granicu? Što činite da rasteretite Hrvatsku te štetne politike otvorenih vrata”, pitala je Esih.

Premijer je odgovorio da je 6.500 policajaca angažirano na hrvatskim granicama kako bi spriječili nezakonite migracije.

“Naša politika prema migracijama, pa i BiH, bazira se na suradnji. Činjenica je da se istočnomediteranskom i zapadnobalkanskom rutom kanalizira sve više ilegalnim migranta prema BiH. Nama je bitno da Hrvatska drži do toga da ispunjava kriterije za članstvo u Schengenu. U cijelosti smo iskoristili omotnicu od 120 milijuna eura. Ostvarili smo sve one iskorake koji oni prije nas nisu znali, nisu vidjeli… To se, naravno, ovoj HDZ-ovoj Vladi ne može nikako dogoditi”, rekao je premijer ne zaboravljajući još jednom podsjetiti Esih da je u Sabor došla na listi HDZ-a.

“Sasvim sam sigurna da ćete onima koji vas dobro slušaju olakšati zaokruživanje liste na izborima”, rekla je Esih dodajući da svaki dan uz granicu prolaze “horde ilegalnih migranata”, da je “policija premorena, građani zabrinuti” te da su seljaci primorani sami organizirati straže. Prozvala je premijera da sve što radi radi zbog svog europskog političkog puta koji je “dosadan kao i ovaj ekspoze koji smo upravo čuli”, odgovorila mu je Esih, prenosi N1.

Miro Bulj s bocom mlijeka u rukama upozorio je da je Slavonija prazna i da “ne postoji mljekara Sinj”.

“Čije interese štitite”, upitao je Bulj Plenkovića o protokolu o mlijeku koji je potpisan tijekom posjeta kineske delegacije upozoravajući da će se u Kini promovirati srpsko mlijeko.

“Ovo bi se moglo shvatiti kao prikrivena reklama za mljekaru. Nije običaj da promoviramo ikoga pa ni ovo mlijeko”, upozorio je predsjednik Sabora Mostovog zastupnika.

SDP-ov Gordan Maras, kojeg je Jandroković unaprijed upozorio na naljepnicu kojom promovira svoju kandidaturu na EU izborima jer će ga u suprotnom ponovno upozoriti. Maras je odvratio: “Samo neka me HDZ prijavi…”

Maras je ukazao na niz afera koje su se dogodile u zadnje vrijeme, od “špic papka” nadalje. Osvrnuo se i na to kako su HDZ-ovci zadovoljni mirovinama pa poručio svima da onda i dalje glasaju za HDZ kad su njima zadovoljni.

“Je li vas sram što je 300.000 naših sugrađana otišlo otkad ste vi predsjednik Vlade”, upitao je Maras.

Plenković mu je odgovorio kako nema odgovor za njega jer nije dobio ni pitanje.

“Građanima je dosta HDZ-a, lopovluka, pljačke. Vidimo da predsjednik HDZ-a završava u zatvoru. Zar nije smiješno da Rassler govori da u Slavoniji nikad nije bilo ljepše nego sad, da Sokol govori da su mirovine izvrsne. Sramota je kako se ponašate prema građanima. Hrvatski građani nisu se rađali za Irsku”, rekao je Maras.

“Vi se ponašate kao da ste dovoljni sami sebi, kao da je ovo HDZ-ova država. Treba vam reći dosta”, zaključio je.

Jandroković je upozorio Marasa, koji je upadao Plenkoviću u riječ dok je odgovarao zastupniku Lovrinoviću: “Prestanite se nepristojno ponašati, svoju nepristojnost trenirajte negdje drugdje! Dobivate prvu opomenu”.

Jandroković mu je kazao kako “mora biti spreman ako poteže oružje da će dobiti natrag”. Plenković je dodao i kako “kolega Meras očito nije upoznat s radom kolege Resslera pa mu zato ne zna ime”, namjerno pogrešno kazavši Marasovo prezime, jer je Maras ranije pogrešno imenova Resslera.

“My name is Maras, Gordan Maras. I to zna gospodin Plenković, koji mi nije odgovorio na pitanje o 300 tisuća iseljenih Hrvata. Vi biste trebali štitit zastupnike”, poručio je Maras Jandrokoviću.

Dragana Jeckov (SDSS) pitala je ministricu Blaženku Divjak mogu li se smjernicama obrazovne reforme obuhvatiti i škole s manjim brojem razrednih odjela, odnosno one koje se nalaze na mjestima niže razvijenosti.

Divjak je odgovorila kako Ministarstvo daje smjernice koje daju isključivo ciljeve i zadatke. “Na osnivaču je da za svoje područje predloži mrežu škola, to ne radi Ministarstvo.” Dodala je i da se resursima treba racionalno raspolagati.

SDP-ov Arsen Bauk zatražio je da članovi Vlade odgovaraju na zastupnička pitanja u roku predviđenom Poslovnikom ili u nekom “razumnom roku”, a ne nakon nekoliko mjeseci.

Vlada je, podsjetio je Jandroković odgovorila na više od tisuću zastupničkih pitanja.

Nikola Grmoja iz Mosta na početku je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću rekao da ga moli da bude razuman i točku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa stavi na dnevni red u “razumno vrijeme”.

“Vaš zahtjev je uvršten prvi dan nakon što ste podnijeli zahtjev. Iznimno sam korektno uvrstio vašu točku i odbijam vaš prigovor”, rekao mu je Jandroković, prenosi N1.

————————————————————————————————————————————————–

Na dnevnom redu se, među ostalim, nalazi i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja uređuje se postupak primjene međunarodnih mjera ograničavanja koje RH provodi u skladu s pravnim aktima EU-a i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Zakonsko rješenje koje je na snazi nije u skladu s preporukama Odbora stručnjaka Vijeća Europe MONEYVAL-a koji periodično procjenjuje sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma svojih članica te objavljuje izvješća.

Posljednja točka dnevnog reda je Mostov prijedlog Zakona o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa.

Facebook Komentari