Jurišić: Pobjeda Zelenskog je glas protiv korumpiranih političara

U emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ govorilo se o fenomenu Zelenskog i onoga što čeka Ukrajinu. U svojoj predizbornoj kampanji obećao je borbu protiv korupcije, veće plaće i mirovine, brzi Internet, dobre prometnice, više referenduma i uključenost građana u odlučivanje o vlastitoj sudbini.

Gošće emisije su bile Jelena Jurišić, Odsjek za komunikologiju na Hrvatskim studijima, Sveučilište u Zagrebu i Jadranka Poloivć, politologinja, Sveučilište Libertas.

Jurišić smatra kako je pobjeda Zelenskog glas protiv korumpiranih političara i glas koji je ujedinio Ukrajinu nakon dugo vremena.

– Zelenski nije imao nikakav program. Njegov program se svodio na najavu borbe protiv korupcije i želje da se zaustavi rat. To je sve o čemu je on govorio, rekla je Jurišić.

Devet od deset građana Ukrajine smatra bivšu vladu duboko korumpiranom. Politolozi govore da postoje dvije Ukrajine, jedna je javna , a druga je u sjeni i u njoj se nalazi 70-posto sveg novca.

Polović ističe kako je Zelenski svoje neznanje i neiskustvo u politici pretvorio u svoju prednost.

– On je glumio u jednoj televizijskoj ulozi omiljenog predsjednika i upravo ono što je odglumio i naučio tijekom serije, pretočio je u svoju kampanju, rekla je.

Jurišić govori kako je Zelenski imućan čovjek i ono što je naveo u svojoj imovinskoj kartici u 2017. iznosi 4 milijuna dolara, ali njegov studio Kvartal 95 vrijedi puno više.

– Kvartal 95 se smatra najvećom tvornicom smijeha na području bivšeg Sovjetskog saveza. Njegova popularnost nije samo u Ukrajini, ona prelazi granice zemlje. Gotovo sve filmove koje je snimio, snimio je na ruskom jeziku, rekla je.

Polović ističe kako ima jako puno zainteresiranih međunarodnih aktera glede novog predsjednika Ukrajine, koji je obećao dati nekakvu funkciju i Porošenku.

– Zelenski je, kaže, obećao voditi politiku u skladu sa zahtjevima MMF-a, koji je Ukrajini dodijelio zajam. Rusija je oko svega ovog više nego oprezna, zato što su dugo godina imali problem s Porošenkom i za njih je Zelenski daleko bolje rješenje od bivšeg predsjednika.

Jurišić govori kako se francuska diplomacija pokazala dalekovidnijom od njemačke, zato što je Macron u primio Zelenskog u predizbornoj kampanji, a Merkel to nije htjela učiniti zato što je ostala vjerna Porošenku unatoč rezultatima prvog kruga izbora i svim anketama.

– Što se tiče zapada, oni sad pružaju podršku Zelenskom, a do prije 10-ak dana to nije bilo tako. Otvoreno je EU podržavala Porošenka, ističe Jurišić.

Ukrajinski narod nije podržao Porošenkovu politiku koja je imala u svojoj biti rusofobiju, rat, jaka vojska i raskol crkve.

Zanimljiva je bila predizborna utrka, osobito na društvenim mrežama, pa je tako Zelenski imao na instagramu 4,6 milijuna pratitelja, a Porošenko jedva četvrt milijuna.

– Ovo što se dogodilo sa Zelenskim pokazuje da se priroda liberalne demokracije mijenja i da budućnost nje neće biti u etabliranim političkim strankama, nego će birači ovakvim putem davati potporu određenim kandidatima, naglasila je Polović i dodala kako kampanja Zelenskog nije bila klasična, već je imala elemente novog političkog marketinga i teatarske momente.

Jurišić naglašava kako je 5 godina Porošenkove vladavine značilo jad i bijedu za ukrajinski narod.

– Došlo je do velikog pada standarda. Cijene energenata su porasle od 700 do 1000 posto, a čitavu ekonomiju drže oligarsi, naglasila je.

Facebook Komentari