Nedopustiv pokušaj: Iz Ministarstva su zvali 6 ambasadora i tražili da u Jasenovac dođu s Plenkovićem, a drugu komemoraciju zaobiđu

Veleposlanici šest država – SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Austrije – prije prošlotjednih odvojenih komemoracija jasenovačkim žrtvama primili su telefonski poziv iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, piše Jutarnji.

U tom je pozivu s vrlo visoke razine u Ministarstvu od njih zatraženo da dođu isključivo na službenu Vladinu komemoraciju koja se održavala u nedjelju 14. travnja i izričito je zatraženo da ne dolaze na komemoraciju koju su dva dana ranije, 12. travnja, organizirali Savez antifašističkih boraca i predstavnici naroda žrtava jasenovačkog logora.

Izraz nepoštovanja

U telefonskom pozivu koji im je upućen sa Zrinjevca veleposlanicima šest navedenih država rečeno je da će njihov dolazak na komemoraciju antifašista i manjinaca Vlada shvatiti kao izraz nepoštovanja države domaćina. Do informacija o tome od kojih je veleposlanika hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo da ne dolaze na komemoraciju antifašista i manjinaca Jutarnji je došao u neslužbenim razgovorima s više diplomatskih izvora u Hrvatskoj.

Vijest o pozivima šestorici veleposlanika već se prošlog tjedna pred održavanje dviju odvojenih jasenovačkih komemoracija kao požar proširio hrvatskom diplomatskom zajednicom. Za nju je i prije odlaska na jasenovačke komemoracije, koje se već četvrtu godinu zaredom odvijaju odvojeno, doznao i cijeli niz veleposlanika koji nisu dobili poziv sa Zrinjevca. Stani se diplomati akreditirani u nekoj državi, naime, međusobno druže, razmjenjuju informacije, međusobno neslužbeno komentiraju političke procese u državi domaćinu. Vijest da je od šest veleposlanika utjecajnih država izričito zatraženo da bojkotiraju komemoraciju antifašista i predstavnika naroda žrtava Jasenovca, kako neslužbeno doznajemo iz razgovora s više diplomatskih izvora, izazvala je diplomatskom zboru u Hrvatskoj prilično zaprepaštenje.

Nedopustiv pokušaj

Taj je poziv prije svega doživljen kao nedopustiv pokušaj zemlje domaćina da instrumentalizira strane veleposlanike za svoje dnevno-političke potrebe, ali i kao jasan pokazatelj odnosa Vlade prema narodima žrtvama ustaškog logora i antifašizmu. Zato je pokušaj Ministarstva vanjskih poslova da opstruira dolazak diplomatskih predstavnika na odvojenu jasenovačku komemoraciju polučio sasvim suprotan učinak od željenog. Unatoč neugodnom kišnom i hladnom vremenu, velik broj diplomata pridružio se jasenovačkoj komemoraciji 12. travnja koju su organizirali Savez antifašista i predstavnici naroda žrtava.

Iz diplomatskih izvora doznaje Jutarnji i da je osoba koja je uime Ministarstva vanjskih poslova nazvala veleposlanike šest navedenih država sa zahtjevom da bojkotiraju odlazak na komemoraciju antifašista i manjinaca bila jedna od dviju državnih tajnica i najbližih suradnica ministrice Marije Pejčinović Burić – Andrea Metelko Zgombić. U hijerarhiji MVEP-a državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić i državna tajnica za europske poslove Andrea Metelko Zgombić odmah su iza ministrice.

Share This Article