Bombaški napad na Šri Lanki osveta je za ubojstva muslimana na N. Zelandu, broj mrtvih popeo se na 321

Teroristički napad na Šri Lanki izveli su lokalni islamistički ekstremisti kao osvetu za masakr na Novom Zelandu, pokazala je dosadašnja istraga.

Broj poginulih popeo se na 321, od koji je 38 stranaca, rekao je pak ministar obrane Ruwan Wijewardene koji je potvrdio kako su bombaški napadi na Šri Lanki osveta za pucnjavu u džamijama u Christchurchu prije mjesec dana gdje je Brenton Tarant ubio 50 Muslimana. Osim ubijenih na Šri Lanki, još je 500 ljudi ozlijeđeno od kojih je njih 375 još uvijek u bolnici.

Na posebnom zasjedanju u parlamentu rekao je kako je istraga pokazala da je ‘napad odgovor na napad na Muslimane u Christchurchu’, piše Mirror. Prema obavještajnom dopisu poslanom vlastima prije napada, član terorističke grupe optužen za napade na Šri Lanki objavio je ekstremistički sadržaj na društvenim mrežama nakon napada na Novom Zelandu, rekao je ministar obrane. Vlasti u Šri Lanki uhitile su 40 osoba, a među uhićenima su i Sirijci. Za pokolj je odgovoran islamistički pokret National Thowheeth Jama’ath (NTJ), a sedam bombaša samoubojica izvelo je napade u tri hotela i tri crkve na ovom otoku u Indijskom oceanu, prenosi Večernji.

Facebook Komentari