Opet poskupljuje gorivo, evo do kad bi moglo poskupljivati

Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu – na najvišim je razinama od studenog prošle godine, zbog čega rastu i cijene naftnih derivata. Benzin se u Hrvatskoj prodaje za oko 10 kuna 40 lipa, a dizel za 9 kuna 90 lipa po litri. Iako ne bi trebalo biti velikog poskupljenja, već se sutra može očekivati više cijene goriva.

Već mjesecima, iz tjedna u tjedan, cijena goriva u Hrvatskoj raste. Vozače više i ne iznenađuje što je pun spremnik svaki put sve skuplji i skuplji.

Cijene derivata na hrvatskim crpkama ovise o cijenama derivata na Mediteranskom tržištu. A te cijene pak ovise o cijeni sirove nafte na svjetskom tržištu. U maloprodajnim tvrkama trenutačno ne očekuju veći rast.

Rast cijene sirove nafte posljedica je dogovora o smanjenju proizvodnje u članicama OPEC-a i Rusiji, ali i političkoj situaciji u Venezueli, Libiji i Iranu. No rast cijena ipak je umjeren jer SAD povećava proizvodnju. I usporavanje mnogih gospodarstava smanjuje potražnju za naftom.

Država ne može utjecati na cijenu nafte, ali može, putem trošarina i poreza na cijenu derivata. No hoće li i kada, još se ne zna.

Vladin će stav ovisiti naravno o interesima državnog proračuna koji se obilno puni iz svake litre benzina ili dizela. Od 10 kuna za litru, oko 4 kune ide tvrtkama, a čak 6 – državi, piše HRT.

Facebook Komentari