Evo kako dobiti zelene, plave ili svjetlucave pisanice na prirodan način

Omiljeni uskrsni običaj bojanja jaja ove godine neka bude ekološki osviješten. Obojajte jaja s namirnicama i začinima koje imate kod kuće, točnije u kuhinji ili smočnici. Iznenadit će vas ljepota palete boja koju ćete dobiti koristeći ih.

Predlažemo da ove godine koristite prirodne boje za bojanje uskrsnih jaja. Zdrav, ekološki i estetski vrlo lijep način bojanja jaja običaj je naših baka i majka. One su najčešće bojale jaja kuhajući ih u vodi zajedno s korom (lupinom) luka, crvenog ili ljubičastog, ovisno o željenoj nijansi boje.

U nastavku donosimo prijedloge za bojenje jaja na prirodan način koristeći namirnice i začine iz kuhinje ili smočnice uz napomenu da se bojaju tvrdo kuhana jaja ili šuplja jaja koja su prethodno uz pomoć rupica na vrhovima ispuhana.

Da jaja budu intezivne crvene boje, kuhaju se u vodi sa dvije do tri glavice cikle dok one nisu kuhane. Pomiješaju li se dvije žlice slatke crvene paprike u prahu sa šalicom kipuće vode jaja će poprimiti crvenosmeđu boju.

Prah dvije žlice kurkume u šalici kipuće vode obojit će jaja u zagasito žutu boju.

Zelena jaja se dobiju kuhanjem u vodi s grubo nasjeckanim špinatom ili koprivom, o nasjeckanoj količini ovisit će željena nijansa boje.
Plava jaja mogu se dobiti kuhanjem u vodi s crvenim kupusom, trebat će otprilike pola manje glavice, o duljini kuhanja ovisit će nijansa boje.
Oguljena kora nekoliko zelenih jabuka koja se kuha u šalici vode dvadesetak minuta obojit će jaja u zelenožutu boju.

Kuhaju li se jaja u šalici vode sa šalicom borovnica bit će obojana u plavosivu boju.

Jaja kuhana u crnom vinu osobito su vizualno lijepa, jer uz neobičnu boju, imat će i svjetlucavi sjaj.

Ostave li se kuhana jaja da odstoje barem sat, dva u kuhanoj vrlo jakoj crnoj kavi sa žlicom octa poprimit će toplu smeđu boju.

Općenito, doda li se žlica, dvije octa u vodu s odabranom namirnicom ili začinom, sve boje na ljusci jajeta bit će izraženije i postojanije. Jaja obojana na prirodan način neće možda biti toliko intenzivnih boja poput onih dobivenih kemijskim bojanjem, ali će biti u potpunosti sigurna za konzumaciju i dovoljno šarena da uljepšaju Uskrs, piše HKM.

Facebook Komentari