Protivnici pobačaja marširat će dan prije izbora, evo što kaže DIP, je li to kršenje izborne šutnje

Ovogodišnji “Hod za život” održavat će se dvije subote u pet gradova, a u Zagrebu, Splitu i Zadru baš na dan predizborne šutnje.

Dan uoči izbora za Europski parlament protivnici pobačaja u Zagrebu, Splitu i Zadru marširat će u povorci „Hod za život, obitelj i Hrvatsku“.

S obzirom na to da će se povorka održati u subotu 25. svibnja, na dan predizborne šutnje, pitali smo Državno izborno povjerenstvo može li se održavanje takvog događaja smatrati kršenjem izborne šutnje te smiju li u njemu sudjelovati kadidati na izborima za Europski parlament.

Nije kršenje predizborne šutnje, ali…

U DIP-u ističu da samo održavanje „Hoda za život“ ne predstavlja kršenje izborne šutnje, ali zato, „kandidati koji će eventualno sudjelovati u navedenoj akciji ne smiju davati izjave ili intervjue“.

Ako netko od kandidata koji će eventualno sudjelovati u povorci prekrši izbornu šutnju, za to bi mogao platiti kaznom u iznosu od 10 do 30 tisuća kuna.

Za fizičke osobe kazna za povredu izborne šutnje iznosi 3 tisuće kuna, dok za pravnu osobu iznosi od 100 do 500 tisuća kuna. Odgovorna osoba u pravnoj osobi za povredu izborne šutnje može se pak kazniti s 10 do 30 tisuća kuna.

Uz Zagreb, Split i Zadar, „Hod za život, obitelj i Hrvatsku“ održat će se i u Osijeku i Rijeci, no tjedan dana prije, u subotu 18. svibnja.

“Temeljno ljudsko pravo je pravo svakog čovjeka na život i kao takvo trebamo ga štititi od začeća do prirodne smrti. Znanost potvrđuje da život svakog od nas počinje začećem”, rekla je dr. sc. Ljiljana Krstin, članica organizacijskog odbora Hoda za život u Osijeku, piše dnevnik.hr.

Pravila izborne šutnje

U DIP-u napomiju kako će izborna šutnja trajati od 25. svibnja 2019. u 0:00 sati do 26. svibnja 2016. do 19:00 sati.

„Za vrijeme izborne šutnje zabranjuje se svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela“, poručuju iz DIP-a.

Facebook Komentari