Molotovljevi kokteli i pucnji u Sjevernoj Irskoj, u neredima ubijena novinarka

Novinarka Lyra McKee ubijena je u četvrtak navečer hicem iz vatrenog oružja u Londonderryju u Sjevernoj Irskoj. Dogodilo se to tijekom nereda koji su izbili na ulicama grada. Policija događaj tretira kao teroristički incident.

Za ubojstvo 29-godišnje novinarke Lyre McKee osumnjičeni su republikanci. Policija Londonderryja priopćila je u petak ujutro da sumnja kako je za napad odgovorna Nova IRA.

Do nereda je došlo nakon policijskih pretresa na području naselja Greggan u Londonderryju. Republikanci su na policijska vozila bacali zapaljive bombe, a čulo se i pucanje iz vatrenog oružja.

Pomoćnik načelnika Mark Hamilton izjavio je da “policija pucnjavu tretira kao teroristički incident” te da je pokrenuta istraga o ubojstvu, piše BBC.

Vjeruje se da je 29-godišnja Lyra McKee pogođena zalutalim metkom nakon što je napadač otvorio vatru oko 23 sata, piše Daily Mail.

Nekoliko trenutaka prije smrti McKee je objavila fotografiju s mjesta nereda na Twitteru. Na fotografiji je vozilo hitne službe iz kojega se u zrak diže dim. Uz fotografiju stajao je komentar McKee: “Derry večeras. Apsolutno ludilo.”

Lyra McKee novinarka je iz Sjeverne Irske. Rođena je u Belfastu, a radila je posao urednice za časopis Mediagazer. Osim toga, pisala je za The Atlantic, Mosaic Science i BuzzFeed News.

Potpredsjednica Sinn Féina, irskog nacionalnog pokreta, Michelle O’Neill izjavila je da je šokirana i tužna zbog tragičnih vijesti. “Bezrezervno osuđujem odgovorne za ubojstvo mlade žene”, dodala je.

Iz Sinn Féina rekli su da su šokirani i tužni zbog tragične vijesti te osudili odgovorne za ubojstvo novinarke koja je imala 29 godina.

Šefica irskih demokrata Arlene Foster na Tweeteru je napisala: “Srceparajuće vijesti. Besmislen čin. Obitelj je uništena.”, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari