Kreće i politički obračun u HDZ-u, a Grmoja objašnjava: Plenković iz fascikle koja je već pripremljena pušta informacije i pokreće istrage protiv Brkića preko MUP-a, odnosno Božinovića

“Sve sam za sada rekao”, poručio je RTL-u Milijan Brkić nakon što je osječko tužiteljstvo protiv njega pokrenulo istragu zbog neovlaštena presretanja računalnih podataka četiriju žena.

Uz Brkića, osumnjičeni su i njegov brat Jozo Brkić, kum Blaž Curić te Franjo Varga.

Brkićeva obrana smatra da je cijeli postupak prenapuhan kako bi se utjecalo na stajalište javnosti. Kazneno djelo, vjeruju, tužiteljstvo će teško dokazati, piše RTL.

Milijan Brkić uskoro će ponovno na ispitivanje i to pred osječke tužitelje. Na upit kada će to biti, njegov odvjetnik sarkastično odgovara: “Vjerojatno ćemo javnim priopćenjem dobiti pozive za saslušanje”.

Iznenađeni su što je tužiteljstvo pokrenulo istraživanje samo pet dana nakon kaznene prijave.

“To je došlo brzo, ne ide tako brzo i ono što bode u oči je javno reklamiranje postupka koji ide javnim priopćenjima koje se radi. Može biti da se stvori određeno preduvjerenje i kod građana i kod osoba koji vode postupak”, rekao je Ivo Farčić, odvjetnik Milijana Brkića.

Ispitat će se Brkićeva bivša žena

Na istom tragu, prije nekoliko dana Brkić je poručio da je sramotno u što su pojedinci pretvorili institucije. Ispitat će se i Brkićeva bivša žena Karmen, te još tri žene u dobi od 30, 42 i 31 godinu čiju su elektroničku poštu navodno presretali Brkić, njegov brat Jozo, kum Blaž Curić i Franjo Varga, za kojeg je Brkić u aferi SMS tvrdio kako Vargu poznaje dugi niz godina, još iz vremena kada je radio u Ministartsvu unutarnjih poslova. Dodao je i kako njegove usluge nije koristio.

Cijeli postupak provest će se u tajnosti zbog zaštite osobnog života oštećenica. Brkićeva bivša supruga već je izašla u javnost i sve demantirala, a na policiji je navodno rekla da je Brkić imao slobodan pristup njezinom mobitelu i e-mailu.

Što slijedi?

Osim ispitivanja svjedoka i osumnjičenih očekuju se još neke radnje.

“Kad je izuzet sadržaj računala, tamo se ne spominje nikakvo vještačenje što znači da vještačenje nije provedeno, pa možemo očekivati da će biti provedeno vještačenje i da će se ispitati sudionici postupka”, rekao je odvjetnik Milijana Brkića.

Obrana smatra da će tužiteljstvo teško dokazati kazneno djelo neovlaštenog računalnog presretanja. No, tako su si omogućili progon po službenoj dužnosti, jer za slična djela, primjerice povrede tajnosti pisama, ili neovlaštena prisluškivanja, progon se pokreće na prijedlog oštećenih, u ovom slučaju oštećenica.

Odluka o sudbini Milijana Brkića u HDZ-u mogla bi biti poznata već sljedećeg tjedna, točnije u utorak za kada je zakazana sjednica Predsjedništva HDZ-a.

Neslužbeno doznaje RTL kako je u HDZ-u već planirano otvaranje teme ‘Milijan Brkić’, podizanje kaznene prijave i početak istraživanja. Pitanje je hoće li se Milijan Brkić na toj sjednici pojaviti s obzirom na to da se ovog tjedna nije pojavio na sjednici Predsjedništva sabora, iako znamo da je potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a.

SDP je, navodno, imao plan da ga se razriješi s pozicije potpredsjednika Sabora, pogotovo ako DORH zatraži da mu se skine saborski imunitet. No, očito su i oni, kao i ostatak oporbe, oko toga odlučili grati malo taktički, malo opreznije jer i sami iščitavaju da je ovdje riječ o unutarstranačkom obračunu između Plenkovića i Brkića.

HDZ više vjeruje DORH-u

Sudbinu Milijana Brkića predviđa oporba. Ako ostane bez saborskog imuniteta, neće ostati na poziciji potpredsjednika Sabora.

“Teoretski može, ali to bi bilo onda veliki izraz nepovjerenja te stranke prema Državnom odvjetništvu i policiji, ali nekako mi se čini da HDZ više vjeruje Državnom odvjetništvu i policiji u ovom slučaju nego gospodinu Brkiću”, kazao je Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Upravo preko njih, uvjerava oporba, pokušavaju se riješiti drugog čovjeka stranke.

“Premijer Plenković treba odlučiti što s Milijanom Brkićem, ali očito da on nema hrabrosti da se s njim obračuna nego s vremena na vrijeme iz te fascikle koja je već pripremljena pušta informacije i pokreće istrage protiv Milijana Brkića preko MUP-a odnosno preko ministra Božinovića”, poručuje Nikola Grmoja, politički tajnik MOST-a.

“Smatram da upravo zbog tajminga i jer se godinama i godinama se nije ništa radilo nego sada kada premijeru to politički treba, mislim da je to došlo iz HDZ-ove, odnosno Plenkovićeve kuhinje”, rekao je Ivan Sinčić iz Živog zida.

Kakva je politička sudbina Milijana Brkića? Premijer je suzdržan, a kolege HDZ-ovci imaju istu poruku
Zato među oporbom očito vrijedi prešutni dogovor da mu u tome ne pomažu.

Na pitanje može li Brkić biti potpredsjednik Sabora, Bauk odgovara: “U ovom trenutku to je pitanje za HDZ. Oni su svoj unutarnje problem su dosada rješavali tako da se rješe predsjednika, u ovom slučaju to se odnosi na zamjenika predsjednika i mislim da će oni povući potez relativno brzo.”

“O tom će odlučiti stranka koja ga je postavila. Nije običaj da se ostale političke stranke petljaju u to na koja će mjesta u saboru određena stranka kadrovirati svoje ljude”, kazao je Grmoja.

Mjesto potpredsjednika Sabora dodjeljuje se prema stranačkoj kvoti, pa dok nema optužnice, a time ni skidanja imuniteta, oporba lopticu prebacuje HDZ-u.

“Meni je veliki problem što je gospodin Brkić potpredsjednik Sabora . Zašto netko na vrijeme nije istražen da znamo na čemu smo, nego konstantno vuče neke hipoteke i stavlja tu hipoteku na Sabor i njegovu vjerodostojnost”, kazao je Sinčić.

Istodobno, svi čelni ljudi stranke, uključujući i Plenkovića već danima poručuju da se s drugim čovjekom stranke nisu niti čuli.

Još od vikenda, premijer Plenković izbjegava odgovoriti na pitanja oko Brkića. Istodobno, ako je vjerovati onome što govori, da još o tome nisu razgovarali, onda je jasno kako između dvojice odnosi ne postoje.

Facebook Komentari