Koliki će promašaj biti: EP objavio projekcije izbora na osnovu ankete iz Hrvatske; Amsterdamska i Živi zid u egalu, ulazi samo 5 lista

Europski parlament objavio je novu skupinu projekcija o tome kako bi mogao izgledati novi saziv na temelju ispitivanja javnog mnijenja objavljenih do 15. travnja 2019. u 28 država članica.

Ti se podaci zasnivaju na informacijama iz 43 istraživanja koja su provele stručne ustanove u 21 državi članice. Podaci su usklađeni s očekivanim sudjelovanjem Velike Britanije na izborima pa prema tome Hrvatska ima i dalje 11, a ne 12 eurozastupnika.

Najviše glasova dobio bi HDZ – oko 34 posto, čime bi u grupaciju Europske pučke stranke poslao pet zastupnika. SDP bi dobio 21 posto glasova, odnosno 3 zastupnika za skupinu Socijalista i demokrata. Živi zid i Amsterdamska koalicija gotovo su izjednačeni s 10,6 odnosno 10,5 posto i osvojili bi jedan mandat. Most bi dobio 7,7 posto glasova i također jedan mandat. Iznad praga od 5 posto, ali bez zastupnika u Europskom parlamentu, bili bi Neovisni za Hrvatsku, Hrast odnosno koalicija Hrvatski suverenisti i START Dalije Orešković, prenosi N1.

Na razini cijele Europske unije ovako bi izgledao sastav Europskog parlamenta prema političkim skupinama:

Europska pučka stranka (EPP) i dalje bi bila najjača grupacija sa 180 zastupnika, što je ipak značajno manje od sadašnjih 217.

Drugi bi bili Socijalisti i demokrati (S&D) sa 149 zastupnika, također značajan pad u odnosu na sadašnjih 186.

Treća skupina bili bi liberali (ALDE) sa 76 zastupnika, šest više nego ih imaju u ovom sazivu. Slijedi skupina Konzervativci i redformisti koji bi imali 66 parlamentaraca, 10 manje nego trenutno.

Veliki rast imala bi krajnje desna skupina ENF (Europa nacija i sloboda) koja bi sa sadašnjih 37 narasla na 62 zastupnika i postala peta politička snaga u Europi.

Blagi rast zabilježili bi zeleni s 57 mandata, 5 više nego sad.

Europska ujedinjena ljevica i Nordijska ljevica GUE/NGL imali bi 46 zastupnika, 6 manje nego u ovom sazivu.

Rast bi ostvarila i populistička grupacija Europa slobode i direktne demokracije (EFDD) koja bi umjesto dosadašnjeg 41 zastupnika imala njih 62. Ostali mandati, a ima ih još gotovo 70 nisu raspoređeni u političke klubove, prenosi N1.

Facebook Komentari