Sad su svi u čudu: Sve sami uglednici koje je USKOK snimio i pokupio; Šef u ministarstvu, pomoćnik direktora u Janafu, jedan od bivši čelnika Hypo banke….

Zbog sumnji da je u zamjenu za mito sâm dvojici investitora sastavio upit za legalizaciju dijela hotela Villa Harmony Bačvice u Splitu, a zatim u ime Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja taj svoj upit pozitivno ocijenio te izdao mišljenje za legalizaciju dijela tog hotela, policija i USKOK su u ponedjeljak navečer uhitili načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu, Josipa Bienenfelda, piše Jutarnji.

Zajedno s njime uhićen je pomoćnik direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu Željko Korica, koji je prije radio kao inspektor u spomenutome ministarstvu, a za isto djelo osumnjičeni su i poduzetnici Borislav Bašić i Zoran Sikirica, koji je jedan od bivših čelnika Hypo banke.

Bez detalja

Premda je jučer bilo nemoguće dobiti više detalja o samoj akciji, čija je priprema trajala mjesecima, Jutarnjem listu je potvrđeno da su osumnjičena četvorica muškaraca zbog sumnji na kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te primanja, odnosno davanja mita. Kako, pak, neslužbeno doznaje Jutarnji policija i USKOK su tijekom akcije koristili tzv. posebne dokazne radnje, odnosno tajno su snimali osumnjičenike i njihove telefonske razgovore. Tijekom jučerašnjeg dana policija je pretražila stanove osumnjičenika, ali i Bienenfeldov ured u Ministarstvu, odakle su odnijeli dokumentaciju.

Policija i USKOK, prema saznanjima Jutarnjeg, terete Sikiricu, člana Uprave tvrtke Špinut, koja je sagradila hotel Villa Harmony na Bačvicama, da je putem bivšega prokurista Špinuta Bašića te Korice, koji je ranije bio inspektor u navedenome Ministarstvu, s Bienenfeldom dogovorio da mu ovaj u zamjenu za novac pomogne oko legalizacije jednoga djela Ville Harmony. Naime, premda je navedeni hotel prije nekoliko godina dobio građevinsku dozvolu za glavni projekt, Općinski sud u Splitu je 2016., nakon izdavanja građevinske dozvole, umanjio površinu za oko 55 kvadrata. Budući da je hotel izgrađen na punoj površini iz glavnoga projekta, jedan njegov dio bio je ilegalan te nije mogao dobiti uporabnu dozvolu. Zato su Sikirica i Bašić, prema sumnjama USKOK-a, preko Bienenfelda pokušali iskamčiti pozitivno mišljenje Ministarstva o proširenju, a kojim bi zatim od Grada Splita zatražili uporabnu dozvolu. USKOK sumnja da su Bašić i Sikirica preko Korice dogovorili da Bienenfeld izradi upit koji će zatim Sikirica u ime Špinuta uputiti Ministarstvu, a koji će naposljetku pozitivno ocijeniti sâm Bienenfeld.

Navodno su u telefonskim razgovorima snimljene i Bienenfeldove upute na koga će Špinut nasloviti svoj upit, kako bi ga u Ministarstvu u rad dobio upravo Bienenfeld.

Svi u čudu

Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar za Jutarnji potvrđuje da je jučer provedena policijska akcija, ali nije znao zbog kojeg zaposlenika ni za što ga se tereti.

I bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, koja je također dugo godina surađivala s Bienenfeldom, a zajednički su 2012. radili i na priručniku o gradnji i legalizaciji, kaže da joj je ova vijest veliko iznenađenje.

Bivša ministrica Mrak Taritaš zaprepaštena uhićenjem kolege zbog mita: Riječ je o čovjeku koji je radio na svim bitnim izmjenama zakona svih ovih godina

PNUSKOK uskočio u Ministarstvo graditeljstva, zbog mita uhićeno više osoba od kojih su neki službenici; Štromar: Surađujemo!

Facebook Komentari