RTV Slovenija: U zadnja tri mjeseca za 25% povećao se broj žena koje odlaze iz Hrvatske na pobačaj u Brežice

Dok se u Hrvatskoj više od 50 posto ginekologa poziva na priziv savjesti u Sloveniji taj broj iznosi tri posto. Slovenska javna televizija napravila je priču sa svjedočanstvima Hrvatica koje su se odlučile pobačaj napraviti u Sloveniji.

RTV Slovenija tako iznosi podatak da se u zadnja tri mjeseca za 25% povećao broj žena koje odlaze na pobačaj u Brežice.

Stranim državljankama dostupan je i medikamentozni pobačaj, a cijena je 200 eura, navode u prilogu koji prenosi 24sata.

U Sloveniju odlaze i žene čija je trudnoća posljedica silovanja, a u Hrvatskoj im je odbijen prekid trudnoće.

“Do 12. tjedna niti ne pitamo žene zašto su se odlučile na pobačaj jer je to intimna stvar svake žene. Ta je odluka najteža upravo za nju”, kaže slovenska doktorica.

“Krvarila sam od prvog dana trudnoće. Liječnik je jedva mogao detektirati puls fetusa. Preventivno sam otišla na pobačaj, ali mi ga liječnici u Hrvatskoj nisu htjeli napraviti. Njihov odnos je bio ponižavajući, zbog njih sam se osjećala očajno. Zato sam otišla u Sloveniju”, posvjedočila je anonimno jedna žena iz Hrvatske u prilogu.

Iako je Ustavni sud donio odluku da Sabor do veljače 2019. mora donijeti novi Zakon o prekidu trudnoće – to se nije dogodilo. Trenutačno je na snazi stari zakon iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić osnovao je radnu skupinu krajem prošle godine, ali ona do sada nije iznijedrila prijedlog novog zakona. Zadnje što je izjavio na tu temu jest da se rade “široke analize svjetskih iskustava, što je tko poduzimao”.

Facebook Komentari