Francuske tvrtke ponudile više od 650 mil. eura za obnovu katedrale, istražitelji još ne mogu unutra, a pojavile su se i zanimljive informacije

Pedeset istražitelja traži krivca i uzrok požara u katedrali Notre-Dame u Parizu. U tom se gradu sastala francuska vlada sa samo jednom temom – obnova “katedrale svih katedrala”. Vlasti najavljuju potpuno obnovu crkve, iako neki stručnjaci upozoravaju da to možda neće biti moguće. Premijer Emmanuel Macron najavio je međunarodni arhitektonski natječaj za obnovu glavnog tornja koji se tragično urušio.

Štetu procjenjuju vatrogasci – dronom

Ovo je dosad najkompliciranija istraga, izjavila je francuska policija. Iako će trajati mjesecima, prvi izvidi pokazuju da je možda riječ o kratkom spoju. Istražuje se mehanizam za dizanje građevinskog materijala koji je, čini se, bio neispravan. Ovo će donijeti olakšanje svima koji su radili na obnovi katedrale.

– Svi naši partneri bez zadrške sudjeluju u istrazi. Želimo više od ikoga da se rasvijetli uzrok ove tragedije. Apsolutno nitko od mojih radnika nije bio na mjestu gdje je buknuo požar – izjavio je Julien Le Bras, vlasnik “Le Bras Freres”.

Francuzi dvoje što učiniti – urušeni toranj obnoviti prema originalnom projektu ili sagraditi novi.

– Prije 19. stoljeća Notre-Dame nije imao zvonik, Viollet-le-Duc ga je dao sagraditi u 19. stoljeću. Međunarodni natječaj riješio bi pitanje – ponovno graditi isti toranj le-Duca ili podignuti novi, prilagođen tehnikama i izazovima našeg vremena – izjavio je francuski premijer Edouard Philippe.

To neće biti jednostavno jer se resturatori ne nalaze preko noći. Zapravo ih ima vrlo malo. No ono čega u obnovi neće nedostajati jest novac koji pristiže odasvud. Bogate francuske obitelji natječu se koja će uplatiti više, njihovi prilozi kreću se od 100 do 200 milijuna eura. No pomoć sakupljaju i takozvani, obični, mali ljudi. Tako je u dalekom Japanu, u gradu Koya, središtu budističke sekte Shingon, u kojem je hram Kongobu-ji, star više od 1.200 godina, izložena kutija za prikupljanje novca za obnovu katoličke pariške katedrale.

Predsjednik Macron zahvalio je vatrogascima koji su gasili požar i poručio da je ovo trenutak za jačanje jedinstva nacije.

Mediji pišu kako će istražiteljima istraga zadavati veliku glavobolju. Njima još nije dopušten pristup u unutrašnjost katedrale, zbog bojazni da se ostatak svoda ne uruši. Štetu procjenjuju vatrogasci – dronom, javlja reporter HRT-a Miro Aščić iz Pariza.

Zahtjevna operacija gašenja počela iznutra

Pojavila se informacija da se nakon početka dva puta oglasio protupožarni alarm, ali da ga nitko nije čuo. O tome se u Parizu vodi dosta rasprave. Neki tvrde kako su se vatrogasci mogli učinkovitiije boriti protiv vatre, iako su se na mjestu požarišta pojavili vrlo brzo. Navodno francuski vatrogasci imaju drukčiji protokol – požar se odmah ne gasi izvana, kako se vatra ne bi povukla u unutrašnjost. Njihovi prvi potezi su bili – gašenje požara iz same katedrale.

Papa: Zahvala cijele Crkve svima koji su sudjelovali u gašenju

– Zahvalnost cijele Crkve vatrogascima i svima koji su sudjelovali u gašenju požara riskirajući i svoje živote, istaknuo je papa Franjo. “Draga braćo i sestre, osjetio sam veliku bol i osjećam vam se toliko bliskim”, poručio je Papa s tjedne audijencije pred tisućama vjernika na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Poglavar Islamske zajednice BiH: Katedrala Notre Dame zajedničko je europsko nasljeđe

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović pridružio se izrazima suosjećanja i potpore Francuzima i posebice Katoličkoj Crkvi u toj zemlji zbog požara koji je teško oštetio parišku katedralu Notre Dame.

Iz Rijaseta (poglavarstva) Islamske zajednice u BiH u Sarajevu medijima je potvrđeno kako je reis Kavazović tim povodom uputio pismo solidarnosti naslovljeno na predsjednika francuske Biskupske konferencije Érica de Moulins-Beauforta.

– Sa žaljenjem smo pratili tužan događaj požara u katedrali Notre Dame u Parizu. Ova tragedija koja je zadesila Katoličku Crkvu i francuski narod pogodila je i sve ljude u Europi i svijetu. Kulturno blago i simbolika katedrale Notre Dame je naše zajedničko europsko i ljudsko naslijeđe i zato njeno razaranje doživljavamo kao zajednički gubitak, stoji u pismu poglavara Islamske zajednice u BiH, piše HRT.

Share This Article