Spasio Isusovu krunu: Otac Fournier je heroj. Nije pokazao strah kad je otišao ravno po relikvije u katedralu

Stručnjaci su danas ušli u opožarenu građevinu kako bi vidjeli što je od dragocjenih umjetničkih djela i religioznih relikvija spašeno, piše Daily Mail. Gradonačelnik Pariza rekao je da je jedan od najznačajnijih i nezamjenjivih predmeta, trnovita kruna za koju se pretpostavlja da ju je nosio Isus, sinoć bila na sigurnome.

No, postoje opravdani strahovi za vitraje, staklene prozore iz 13. stoljeća i veličanstvene orgulje, dok je drveni krov i ukrašene tornjeve vatra zauvijek progutala. Jedan od najdragocjenijih predmeta iz katedrale, relikvija za koju se vjeruje da je kruna od trnja koju je Isus Krist nosio na križu, odnesena na sigurno mjesto.

Prema pisanju medija kapelan pariške vatrogasne brigade Jean-Marc Fournier ušao je s vatrogascima u katedralu kako bi spasio krunu.

Ova relikvija u katedrali se nalazi od 1806. godine, a u 13. ju je stoljeću u Francusku donio francuski kralj Luj IX., koji je uredio gotičku kapelu Sainte Chapelle kao mjesto za relikvije.

– Otac Fournier je heroj. Nije pokazao strah kad je otišao ravno po relikvije u katedralu i spasio ih. On se nosi sa životom i smrću svaki dan i ne poznaje strah – rekao je bolničar hitne službe, prenio je The Sun.

Stručnjaci kažu kako je kruna čuvana na ”vrlo sigurnom mjestu”. No, maleni dio krune čuvan je u tornju koji je izgorio pa se vjeruje kako je i taj djelić krune zauvijek izgubljen. Veličanstveni vitraji, stakleni prozori na katedrali, datiraju iz 13. stoljeća. Strahovalo se da će se u požaru rastopiti ili da će eksplodirati, no pariški nadbiskup rekao je kako nisu uništeni. Tunika od lana iz 13. stoljeća za koju se vjeruje kako je pripala kralju Luju IX., kanoniziranom kao sv. Luj, također je spašena, rekao je gradonačelnik Pariza, prenosi Večernji.

Facebook Komentari