VIDEO Požar katedrale Notre Dame nakon cjelonoćne borbe pod kontrolom, jedan vatrogasac teško ozlijeđen

Gori katedrala Notre Dame u Parizu. Vrh zgrade je potpuno u plamenu, srušio se zvonik (ovaj na glavnoj slici koji je bio u plamenu), javljaju francuski mediji. Emmanuel Macron odgodio je govor zakazan za 20 sati i krenuo prema katedrali. Pariz je u suzama, Parižani gledaju požar, mole i plaču, javljaju lokalni mediji. Otvorena je istraga.

Jedan vatrogasac teško je ozlijeđen, objavio je u ponoć Le Parisien. U 3:30 vatrogasci su objavili da je požar pod kontrolom, glavna struktura očuvana.

“Sljedećih sat i pol će biti odlučujući” rekao je glasnogovornik vatrogasaca oko 21:30, zabrinut je. “Nismo sigurni da možemo zaustaviti širenje požara na sjevernom zvoniku”, kaže on. Ako se sruši, možete zamisliti. ”

– Sve gori. Krovište čiji dio datira iz 19. stoljeća, a dio iz 13. stoljeća. Od njega neće ništa ostati, rekao je glasnogovornik katedrale Andre Finot.

Katedrala je bila u procesu obnove. Više od 120 milijuna eura izdvojeno je za popravak zgrada.

“U ovom trenutku ne znamo uzroke požara. Obično na gradilištu ne bi trebalo biti više radnika jer bi trebali prestati s radom najkasnije između 17 sati i 17:30 sati. Ali nismo sigurni da netko nije ostao “, kaže glasnogovornik

Oko 400 vatrogasaca je angažirano, kako kaže njihov zapovjednik, bore se sa snažnim plamenom na krovu. Intervencija je otežana jer je blokiran promet.

Le Parisien prenosi riječi glavnog arhitekta sadašnje obnove katedrale, Philippea Villeneuvea, koji je u šoku.

To je katastrofa. Ja plačem. Ne mogu zamisliti takvu katastrofu, kaže on.

“U vrijeme kada se dogodila katastrofa, na katedrali nije bilo radnika”, kaže Villeneuve koji se nada da će večeras doći u Pariz.

Macron: Tužno je vidjeti da dio nas gori.

Javio se i predsjednik SAD-a.

Nijemci su se solidarizirali s Francuzima, ministar vanjskih poslova Njemačke poslao je poruku.

Požar je izbio u Notre-Dame-de-Paris u ponedjeljak navečer, prenose francuski mediji. Mnogi korisnici interneta dijelili su fotografije i videozapise na društvenim mrežama, na kojima je vidljiv veliki plamen koji ide iz krova i debeli crni dim.

Facebook Komentari