Plenković nakon službene komemoracije u Jasenovcu: Kad je riječ o politici naše Vlade nema razloga da se svrstavamo na dvije strane

Premijer Plenković poslao je iz Jasenovca poziv da se iduće godine održi samo jedna komemoracija, prenosi N1.

“Još jednom smo tu da osudimo zločin, režim u kojem su postojali logori poput Jasenovca. Gotovo 75 godina nakon događanja moramo raditi na uključivosti u društvu, smanjenju podjela, kulturi sjećanja, obrazovanju mladih o događajima iz povijesti. ..Drago mi je da smo iznjedrili kurikulum iz povijesti koji je dobro prihvaćen od stručne javnosti i od političke javnosti. Žao mi je što nismo imali zajedničku komemoraciju”, rekao je Plenković.

Dodao je da se s predstavnicima manjina održavao dijalog: “Vjerujem da će ti razgovori uroditi plodom iduće godine. Kao što sam rekao, to bi bilo zdravo za društvo”.

Na tvrdnju da antifašizam nije stvar kompromisa, Plenković je poručio: “Nemam oko toga dilema, ne doživljavam ovo kao temu koja ima dvije strane. Okolnosti su bitno drugačije od trenutka kada su predstavnici Židova, Srba, Roma i antifašista krenuli raditi dovojene komemoracije. Kad je riječ o politici naše Vlade nema razloga da se svrstavamo na dvije strane”.

Jandroković u Jasenovcu: Zlo postoji oko nas i protiv njega se treba boriti

Kraus u Jasenovcu ozbiljno kritizirao političku uzdanicu EU-a, EK-a, UN-a i drugih bjelosvjetskih kratica

Facebook Komentari