Jandroković u Jasenovcu: Zlo postoji oko nas i protiv njega se treba boriti

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković došao je na službenu komemoraciju za žrtve Jasenovca.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je da se došao pokloniti žrtvi ljudi koji su nevini ubijeni zbog vjere, nacionalnosti i političkog uvjerenja te da je to bio zločin ustaškog režima.

“Sloboda demokracija i mir nisu dani sami po sebi, zlo postoji oko nas i protiv njega se treba boriti. Jedno je pijetet prema žrtvi, a drugo osuditi zločin”, rekao je Jandroković, prenosi N1.

Osvrnuo se na činjenicu da su i ove godine organizirane dvije odvojene komemoracije. “Volio bih da nema podjele, a da je više uključivosti, razumijevanja. Teško mi je shvatiti ljude koji ne mogu shvatiti patnju drugog čovjeka. Ne mogu shvatiti one koji nemaju dovoljno snage prihvatiti da i oni drugi imaju svoje boli i traume. Moramo raditi na tome da se više uvažavamo, slušamo jedni druge”, poručio je predsjednik Sabora.

Komentirao je ocjenu predsjednika Organizacije židovskih općina Ognjena Krausa da su se vladajući trudili oko Jasenovca kao što su se trudili oko Bleiburga, bi bila samo jedna komemoracija.

“S tom ocjenom se uopće ne slažem, Vlada premijera Plenkovića ulaže velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti, kako bi komemorirali žrtvu. Posebno u Jasenovcu. Za dogovor je potrebna volja svih koji su uključeni. Moja je poruka da pokušamo shvatiti jedni druge, uvažavamo bol i patnju svih koji imaju gubitke, pogotovo obitelji onih koji su ubijani na različitim stratištima, pa tako i u Jasenovcu”, rekao je Jandroković.

Na pitanje treba li oštrije reagirati na izvikivanje pozdrava ZDS, Jandroković je rekao da treba osuditi zločine ustaškog režima i poštovati zakon kad je u pitanju isticanje tih simbola.

Facebook Komentari