Brkićev odvjetnik: Te informacije su konstruirali bešćutni ljudi

Odvjetnik Milijana Brkića smatra da su informacije o tome da je njegov klijent prisluškivao bivšu suprugu konstruirali bešćutni ljudi. Jasno je da PNUSKOK istražuje. Franjo Varga je također bio na ispitivanju.

Dan nakon što je otkriveno da je drugi čovjek HDZ-a i potpredsjednik Sabora Miljan Brkić ispitan zbog novog kraka u aferi SMS ne zna se u kojem je on svojstvu ispitan u policiji.

U medijima se nagađa da je ispitan kao osumnjičenik, no u Ravnateljstvu policije vlada zakon šutnje. Njihov čelni čovjek Nikola Milina zbog tajnosti izvida ne otkriva taj podatak.

Prema medijskim navodima, drugi čovjek HDZ-a ispitan je jer je navodno presretao poštu svoje žene, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge osumnjičenog u “aferi SMS”.

Ni Brkićev odvjetnik Ivo Farčić za 24sata o tome ne otkriva ništa:

“Jedino što je izvjesno i što bi trebalo istražiti jest postoji li osnovana sumnja postojanja kaznenog djela curenja informacija iz državnih institucija”, rekao je Farčić.

Kaže kako su ostale informacije navodni sadržaj policijskog spis u koji nema uvid.

“Sasvim sigurno je da su ove informacije konstruirane od izrazito bešćutnih ljudi, jer se u priču uvlači i obitelj Milijana Brkića. Teško možemo govoriti o motivima lažnih informacija”, poručio je njegov odvjetnik i dodao da ne želi davati legitimitet konstrukcijama koje se plasiraju u javnost.

Mario Poljak, odvjetnik Franje Varge potvrdio je za 24 sata da je njegov branjenik zbog novih okolnosti ponovno bio na ispitivanju i da se branio šutnjom. Ni on ne zna o čemu se radi ni s kakvim se dokazima raspolaže.

“Moj branjenik rekao je da su mu rekli kako može imati status svjedoka pokajnika. U meni je to probudilo sumnju jer u ovoj fazi istrage nitko ne može to nuditi. Po zakonu to mogu jedino DORH i USKOK prema jasno propisanoj zakonskoj proceduri”, rekao je Poljak.

Varginom odvjetniku sve ovo izgleda malo traljavo, a čini mu se i ishitreno.

“Postavlja se i pitanje radi li se o novom političkom pritisku ili pritisku lokalne zajednice u Osijeku zbog nekih neistraženih i nerazjašnjenih činjenica od prije”, kazao je Poljak koji čeka da mu se dostave dokazi, jer bez njih ne može ništa pametno reći.

Vargin odvjetnik izrazio je sumnju u pravilnost postupanja u ovom slučaju. Spona između Varge i Brkića, sumnja PNUSKOK, je Blaž Curić, bivši vozač ministra Tomislava Tolušića i kum drugog čovjeka HDZ-a.

Jutarnji ima informacije, neslužbene

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, potpredsjednika Hrvatskoga sabora Milijana Brkića, njegova brata, poduzetnika Josipa Brkića, Brkićeva kuma i bivšega vozača ministra Tomislava Tolušića, Blaža Curića, te informatičara Franju Vargu Policijski nacionalni USKOK (PNUSKOK) u sklopu kriminalističkoga istraživanja tereti za djelo nedozvoljenoga presretanja računalnih podataka, navodno počinjeno još 2015. godine.

Riječ je tek o kriminalističkom istraživanju u kojemu su Brkić, Curić i Varga već ispitani kao osumnjičenici te policija još nije donijela odluku hoće li protiv njih podnijeti kaznenu prijavu. Navodno su se svi branili šutnjom. Prema kaznenome zakonu, djelo nedozvoljenoga presretanja računalnih podataka čini onaj “tko neovlašteno presretne ili snimi nejavni prijenos računalnih podataka, uključujući i elektromagnetsku emisiju računalnoga sustava, ili drugome učini dostupne tako pribavljene podatke”, a za djelo je zapriječena kazna do 3 godine zatvora. Međutim, koje točne inkriminacije PNUSKOK braći Brkić, Vargi i Curiću konkretno stavlja na teret, danas je bilo gotovo nemoguće doznati.

Tajnost izvida

Ipak, kako je Jutarnjem listu potvrdio izvor upućen u slučaj, Vargi se na teret stavlja da je određene podatke s računala Brkićeve supruge Karmen te još jedne ženske osobe učinio mimo njihova pristanka dostupnim Milijanu Brkiću i njegovom bratu. To bi značilo da se Brkićima na teret stavlja poticanje Varge na nedozvoljeno presretanje računalnih podataka dok se Curiću kao i u slučaju afere SMS na teret stavlja pomaganje u navedenome djelu.

Milijan Brkić osumnjičen za presretanje ženine e-pošte, on kaže da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije

Facebook Komentari