Blagdan Cvjetnice u Hrvatskoj

Prvi je dan Velikoga tjedna – Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.

Nakon procesije, u tijeku je prijenos mise iz Makarske. Bogoslužje predvodi fra Anto Čovo, gvardijan samostana, koji je doktor teologije sa specijalizacijom duhovnosti. Pripada provinciji Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.

Franjevci su u Makarskoj više od šest stoljeća. Prvu crkvu podigli su 1400., a potom 1502. grade i samostan sv. Marije koji je od početka redovito imao školu za odgoj svećeničkoga i redovničkoga podmlatka. Sadašnja je crkva izgrađena prema nacrtima Stjepana Podhorskog, a posvećena je 31. ožujka 1940.

Mise diljem Hrvatske

Na misama u crkvama diljem Hrvatske čitaju se i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice. Svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

S današnjom Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje.

Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog-Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo.

Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću, piše HRT.

Facebook Komentari