Predsjednica RH sama u Jasenovcu, neće s Plenkovićem na službenu komemoraciju, evo tko će ju zastupati

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je svoju tradiciju i posjetila Spomen područje Jasenovac uoči službene komemoracije.

Predsjednica je ispod spomenika ostavila buket bijelih ruža. Iz njezina Ureda poslali su i kratko priopćenje koje prenosimo.

“Drugi svjetski rat u našoj domovini i danas budi bolna sjećanja na brojna stradanja. Polažući vijenac u sjećanje na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz ovaj kameni cvijet, izražavam najdublji pijetet svim žrtvama koje su stradale u logoru. Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za ljepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i diljem svijeta”,

Predsjednica neće prisustvovati na sutrašnjoj komemoraciji s predstavnicima Vlade i Sabora, ali će u njezino ime u Jasenovcu biti predstojnica Ureda predsjednice Anamarija Kirinić.

Podsjetimo, jučer je u Jasenovcu održana komemoracija u organizaciji nacionalnih manjina i anftifašista na kojoj je predsjednik Organizacije židovskih općina Ognjen Kraus optužio vladajuće.

“Danas se dopušta stavljanje znaka jednakosti izmedu NDH i antifašističkog pokreta NOB-a. Opet smo ovdje, već četvrti put, sami, mi potomci žrtava zločinačke NDH. Mi nikada nismo izjednačavali hrvatski narod s NDH, ali nećemo nikada prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Bleiburškog polja isto. O ustaškom pozdravu Za dom spremni dao je mišljenje Ustavni sud, zabranjen je Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, no dok se ZDS ne makne iz upotrebe, nećemo sudjelovati u službenoj komemoraciji… Da ste u razgovore s nama uložili onoliko energije koliko ste uložili u komemoraciju u Bleiburgu, bila bi jedna komemoracija. Tražimo samo da poštujete hrvatske zakone kao što ćete poštovati austrijske”, poručio je Kraus, prenosi N1.

Facebook Komentari