33.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Trudnici u zagrebačkom rodilištu za jelo servirali crve, i danas ima problema...

Trudnici u zagrebačkom rodilištu za jelo servirali crve, i danas ima problema zbog toga, tužila ih je….

Zbog serviranog tanjura palente s mlijekom i crvima u KBC-u Sestre milosrdnice u kolovozu 2016. godine Croatia osiguranje je u ime bolnice Diani Kovačević (27) isplatilo 5050 kuna. Ona je tada bila trudnica u visokom stupnju trudnoće, koja je na Odjelu za trudnice i rodilje provela gotovo mjesec i pol dana, a iako je u prijedlogu odštetnog zahtjeva tražila 20.000 kuna, osiguranje joj je isplatilo tek četvrtinu traženog iznosa.

Večera koja je 3. kolovoza 2016. trudnici Kovačević stigla na bolnički krevet ni dan danas joj ne izlazi iz glave, piše Jutarnji.

Bila je to kukuruzna krupica u mlijeku s većom količinom bijelih crva koji se isprva nisu primijetili. Pojela je nekoliko žlica i potom osjetila snažnu mučninu, vrtoglavicu, ali i strah za svoje zdravlje, kao i za zdravlje djeteta. Uslijedile su kontinuirane mučnine i povraćanje pri samoj pomisli na prizor crva u tanjuru.

Ružna sjećanja

– U mojoj kući žganci se više ne jedu. To je završena priča, jer ih ne mogu vidjeti ni nacrtane, a da mi se opet ne vrate ružna sjećanja iz trudničkih dana. I dalje kopam po tanjuru prije svakog obroka i provjeravam što je točno u njemu. Znam da mi je to sad već udarilo na psihu. Nedavno je kćer u vrtiću imala za jelo žgance pa me je prošla jeza. Ne kažem da su crvi sad posvuda, ali strah ne jenjava. Kad sam ih našla u tanjuru nisam mogla vjerovati što vidim.

Stavila sam ih na žlicu i odnijela u sestrinsku sobu gdje su one taman jele. S nevjericom su me slušale, da bi spremačica uzela žlicu i potvrdila da sam donijela crve. Molila sam da me pregledaju i da mi pozovu psihijatra, jer me uhvatila panika. Na to su odgovorile da mi ne treba ništa, nego da će reagirati tek ako dobijem temperaturu. Preznojavala sam se, nisam mogla spavati, sanjala sam crve kako mi napadaju dijete. Rodila sam šest dana nakon toga, ranije od predviđenog, i to carskim rezom – rekla je za Jutarnji list Diana Kovačević, koja je nakon otkrića pozvana na razgovor u liječničku sobu.

Bolničko osoblje, od liječnika preko sestara do kuharica i pomoćnika u kuhinji, su joj se ispričali te su joj čak nudili i catering hranu, no gorak okus joj je ostao, kaže, unatoč svemu. Nije bila jedina koja je tu večer jela kukuruznu krupicu s crvima. Njezine cimerice u sobi, napominje, nisu se htjele uznemiravati dodatno, a kamoli tužiti bolnicu, jer su i same čuvale trudnoću.

Reakcija bolnice

– U bolnici su mi rekli da tužim dobavljača, da nije do njih. Dobavljači su, pak, rekli da nije ni do njih, nego da je problem možda bio u skladištenju. Ne znam što bih rekla. Zar se barem prilikom miješanja u loncu crvi nisu mogli uočiti? – pita se još Diana, koja je u početku bila skeptična što se tiče tužbe. Kaže da su je svi uvjeravali da će joj trud biti uzaludan.

– Odlučio sam zaštititi stranku zbog povreda prava osobnosti. Bolnica je priznala krivnju i isplaćen joj je nesporni dio, ali ipak nam predstoji i sudski postupak u kojem ćemo utvrđivati stvarnu visinu štete. Ovo je dobar put za ostvarivanje prava na naknadu štete u kojem javne ustanove moraju priznati krivnju i dati adekvatnu novčanu naknadu – rekao je Dianin odvjetnik Milko Križanović.

Inače, odmah nakon događaja bolnica se ispričala i priznala propust. No, napomenuli su da je na etiketi spornog brašna kao datum pakiranja bio naznačen 12. srpnja 2016. te da se vreća ne otvara sve dok njezin sastav ne ide u pripremu. Vreće im stižu direktno od dobavljača hermetički zatvorene, a svi dotadašnji nalazi sanitarne inspekcije bili su zadovoljavajući.

– Hranu za potrebe bolnice kupujemo, kao i sve ostalo, putem javne nabave, odnosno odabirom najpovoljnijeg ponuđača.

Povremeno nismo zadovoljni s isporučenim i onda reklamiramo te robu vraćamo dobavljaču. Naravno da pazimo, ali teoretski se može dogoditi propust. O ovom smo slučaju razgovarali i odlučili se nagoditi te platiti odštetu. Nadamo se da se to neće ponoviti, jer se jako brinemo o pacijentima i njihovoj prehrani. Uvijek nam je žao kad dođe do neke nemile situacije, ali ne bježimo od odgovornosti – komentirao je prof. dr. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike