Zadnji dan predaje lista za EU izbore, Marijana Petir na brzinu prikuplja 5000 potpisa, pitanje hoće li stići

Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) liste se mogu podnositi od devet sati do ponoći, a danas se očekuje predaja lista grupe birača na čelu sa sucem Mislavom Kolakušićem i šest stranaka – Most, Živi zid, Snaga, Blokirani, SDSS i Demokratski savez Srba.

Europarlamentarka Marijana Petir za pravovaljanost liste mora skupiti i 5.000 potpisa.

Mi smo u fazi prikupljanja potpisa, građani su se počeli organizirati potpuno spontano i prikupljati potpise. Potpisi stižu sa svih strana. Pozivam sve koji me žele podržati da daju potpise na Trgu bana Jelačića, na Cvjetnom trgu i na Trgu kralja Tomislava, kazala je za N1.

Ostvare li se te najave u izbornu utrku za novi saziv Europskog parlamenta ući će 28 subjekata, tri više nego prije pet godina.

Do ponedjeljka u 20 sati, kada je DIP ‘zatvorio’ svoja vrata predano je 19 lista, sve su stranačke, odnosno koalicijske, a nema neovisnih, odnosno listi grupe birača. Među onima koji su predali liste su HDZ, SDP, Hrvatski suverenisti, Amsterdamska koalicija, Stranka Milana Bandića, HSLS, Čačićevi Reformisti i drugi.

No, za konačne brojke trebat će pričekati utorak u ponoć, odnosno četvrtak u ponoć do kada DIP mora pregledati predane liste i objaviti zbirnu listu. Tim činom počet će službena izbora promidžba, koja će trajati do ponoći, 24. svibnja i u kojoj će izborni sudionici, umjesto dosadašnjih milijun i pol kuna moći potrošiti četiri milijuna.

Izbori za zastupnike u Europski parlament (EP), njih 12, u Hrvatskoj se održavaju 26. svibnja.

Birači Europske unije na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju zastupnike koji će ih u Europskom parlamentu predstavljati sljedećih pet godina, pišu vijesti.hr.

Facebook Komentari