Svi su digli ruku za Plenkovićevu listu za EU, a onda proplakali anonimno novinarima

HDZ je napokon predstavio listu svojih kandidata za euroizbore 26. svibnja, a unatoč dramaturškom otezanju lista nije posebno iznenadila, ali niti oduševila članove Predsjedništva. Do zadnjeg trenutka Plenković je poslijepodne obavljao razgovore i brusio listu, piše Večernji.

Očekivano, nositelj je Karlo Ressler, savjetnik premijera Plenkovića i potpredsjednik mladeži Europske pučke stranke nakon što je iz svih kombinacija za nositeljicu liste ispala ministrica eu fondova Gabrijela Žalac zbog svojih afera. Plenković od tog 29-godišnjeg skorog doktora znanosti ima velika politička očekivanja, a iako je Ressler šefu HDZ-a bio asistent u Bruxellesu i iako ima zavidno akademsko obrazovanje sigurno mu je pomoglo i to što je posinak HDZ-ova veterana i svojevrsnog Plenkovićeva savjetnika Vladimira Šeksa.

Druga na listi je europarlamentarka i velika Plenkovićeva pouzdanica Dubravka Šuica, slijedi zastupnik Tomislav Sokol (36), zatim europarlamentarka iz HDZ-a BiH Željana Zovko, bivša glasnogovornica Vlade i zastupnica Sunčana Glavak, pa Vukovarka i zastupnica Marijana Balić (37) koja je bila asistentica Plenkoviću u Bruxellesu, zatim šibensko-kninski župan Goran Pauk, državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac (40), šef Razvojne agencije Osječko-baranjske županije Stjepan Ribić, Domagoj Maroević (38), ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije i politički tajnik kratkog staža u vrijeme Tomislava Karamarka (nikada se nije pojavio u središnjici) bio je i optuživan da se iz mladeži HDZ-a uhljebio u Lučkoj upravi s 30 godina, brodsko-posavski župan Danijel Marušić te general i utemeljitelj HDZ-a, ali i pomoćnik glavnog tajnika stranke Stjepan Adanić.

Iako su HDZ-ova stranačka tijela jednoglasno potvrdila Plenkovićev prijedlog 12 kandidata, pojedini članovi Predsjedništva u neslužbenim su razgovorima s novinarima otvoreno izražavali nezadovoljstvo sastavom liste.

– Na listi nema političkog kapitalca i previše je tih mladih Plenkovićevih nada koje u stranci nemaju nikakav značaj. Svi smo digli ruku za listu, ali već na Predsjedništvu ljudi su potiho s onim do sebe komentirali da je lista ispod očekivanja – komentirao je jedan član Predsjedništva.

Uoči Predsjedništva na razgovoru je bio i Miro Kovač, smijenjeni međunarodni tajnik HDZ-a, kojem je Plenković ponudio mjesto na listi koje bi mu ulazak u EU parlament omogućilo preferencijalnim glasovima. Kovaču ta ponuda nije bila prihvatljiva jer bi, čuje se u HDZ-u, ispalo da se “prodao”. Kandidaturu bi prihvatio da je bio nositelj liste. To je Plenkoviću bilo neprihvatljivo.

Iako se nagađalo kako bi na listi mogla biti i bivša HSS-ovka Marijana Petir ni od toga nije bilo ništa. Već smo ranije najavili kako će lista za EU biti prva Plenkovićeva velika čistka jer će odrediti smjer u kojem će Plenković voditi kadrovsku politiku u HDZ-u i pokazalo se da šef stranke računa na mlade i sebi odane ljude. Plenković je rekao da vjeruje u pobjedu HDZ-ove liste i Resslera te poručio da HDZ programom i listom mladima želi poslati poruku da svojim radom i znanjem mogu doći u poziciju da preuzmu krupnu političku odgovornost, piše Večernji.

Facebook Komentari