“Traže da radimo dugo, da što prije umremo jer koštamo puno”; Kakva su iskustva u EU

Za malo više od tri tjedna sindikati počinju prikupljati potpise za referendum protiv podizanja granice za odlazak u mirovinu na 67 godina. Kakva su europska iskustva s time, razgovaralo se na konferenciji u Zagrebu.

Hrvatska i Bugarska jedine su nove članice Europske unije koje žele produljiti radni vijek do 67 godina. Najranije u mirovinu idu na Malti, sa 62-je, a najdulje bi trebali raditi Irci – do 68. godine.

Belgijci su, baš kao i Hrvati, na nogama. Prosvjeduju i kritiziraju Vladine planove o odlasku u mirovinu s nemalih 67 godina.

– Vlada smatra da je to nužno za financijsku održivost no to je nepravda i manjak poštovanja prema radnicima. Traže da radimo dugo, da što prije umremo jer koštamo puno, kaže Celine Vanmoerkerke iz Belgijskog saveza sindikata.

Maltežani i Mađari europski su sretnici. U mirovinu idu najranije – sa 62, odnosno 63 godine. Grci i Norvežani sa 67, dok će Irci morati raditi sve do 68-me. Austrija je pak među rijetkim zemljama u kojima se žene umirovljuju već u 60-oj.

– Povišenje doba umirovljenja ne riješava problem. To ne jamči održivost mirovinskog sustava već jača stopu nezaposlenosti i smanjuje mirovine, kaže Alexander de Brito iz Radničke komore Austrije.

Hrvatsku ne treba uspoređivati s najrazvijenijim državama, s boljim plaćama i mirovinama, tvrde naši sindikalisti. Upozoravaju da su Slovačka, Češka i Poljska odustale od podizanja dobne granice na 67 godina.

– Poljaci su prvo digli na 67. godina starosti , pa su procijenili da to nije dobro za ljude pa su vratili natrag. I Slovaci su rekli da nije dobro da ljudi rade do iznemoglosti i do smrti, kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Prikupljanje potpisa građana za referendum počinje za 23 dana. Hoće li Vlada poštovati odluku građana?

– Mogu umiriti građane da neće svi raditi do 67. Ako se ovaj referendum ovako usvoji neminovno će doći do smanjenja mirovina ili do velikog zaduženja naše djece i unuka, kaže ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Očito još treba odvagnuti sindikalnu inicijativu jer nijedan scenarij Hrvatima, čini se, ne ide na ruku, piše HRT.

Facebook Komentari