Kakav kruh kupiti a da se to ne vidi kad stanete na vagu

Vjerojatno znate barem jednu osobu koja je odustala od ugljikohidrata da izgubi težinu. Ali ne morate reći “ne” tostu i sendvičima da vidite kako se vaše brojke na vagi kreću u pravom smjeru

U stvarnosti, ako se držite cjelovitih žitarica, kruh može biti zdravi dio uravnotežene prehrane jer donosi vrijedne hranjive tvari i može sadržavati vlakna koja mogu biti dobra za vas, piše WeightWatchers.

Što je tako super kod cjelovitih žitarica? Cjelovite žitarice imaju višestruke zdravstvene prednosti: ljudi koji dnevno konzumiraju najmanje tri porcije cjelovitih žitarica imaju manji rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. Što tražiti?

Većina prodavaonica kruha u supermarketima prepune su različitim opcija, tako da je vrlo bitno pažljivo čitati pakiranje. Najbolje mjesto za početak je popis sastojaka, gdje su primarni sastojci navedeni prema količini od najviše do najmanje. U suštini je najbolje uzeti kruh s cjelovitim žitaricama. Katkada ga je teško odrediti, no u idealnom slučaju, tražite 16 grama cjelovitih žitarica kod kruha.

Što izbjegavati? Kada čitate naljepnicu, izbjegavajte kruh napravljen od “bijelog brašna”, “obogaćenog bijelog brašna” ili “pšeničnog brašna”. Sva tri pojma označavaju da je zrno rafinirano, odnosno da mu je oduzeto hranjivo i vlakno bogato mekinjama i klicama.

Bez paketa za čitanje, teško je sigurno znati točno što dobivate s pekarskim kruhom. Ali postoje neka pravila: Potražite kruh od cjelovite pšenice. Pitajte možete li prije kupnje popipati kruh, a ako osjećate da je kruh poput zraka, nemojte ga kupiti. Općenito govoreći, što je krupniji kruh, to je veći sadržaj cjelovitog zrna, piše vecernjilist.hr.

Facebook Komentari