Mučni stečaj od 18 godina, Rude: Glavni krivac za agoniju Revije je država

18 godina traje stečaj nad šibenskom tekstilnom tvrtkom Revija. Zbog duljine stečaja bivše radnice najavljuju tužbu Ustavnom sudu. Apeliraju na Vladu, ministre, lokalne dužnosnike da im pomognu i okončaju agoniju u kojoj traže samo ono što su zaradile. Državu pozivaju da se odrekne svojih potraživanja u najduljem stečaju u Hrvatskoj i omogući isplatu plaća.

O toj temi razgovaralo se u emisiji „Studio 4“ s gostima – Radojkom Pekas, bivšom radnicom Revije, Ivanom Rudom, stečajnim upraviteljem i Vedranom Uranijom, pravnim povjerenikom SSSH Zadar.

Rude govori kako ova agonija traje toliko zato što kada se moglo riješiti nije se htjelo, a sada kada bi se htjelo sada se ne može.

– Stečaj je trebao biti dovršen još 2006. godine, kada je došla dobra ponuda od 10 milijuna kuna za imovinu Revije, uz obvezu zapošljavanja minimalno 100 radnika, uz bankovnu garanciju za naknadu štete. Ponudu je dao Betex, kvalitetna tekstilna tvornica, ali ondašnje ministarstvo financija s ministrom Šukerom na čelu, tu ponudu nije prihvatilo, rekao je i dodao kako su nakon toga počele agonije prodaje, zato što država kao glavni vjerovnik nije htjela spustiti cijenu, tako da je sada došlo do 23. javne dražbe, ali država i dalje ne spušta cijenu tvrtke.

Rude apelira na državu da skine cijenu kako bi pojačala interes za Reviju ili da država kao glavni vjerovnik preuzme nekretninu kako bi postala njezino vlasništvo.

– Glavni krivac za čitavu ovu agoniju, koja traje 18 godina, je država, naglašava.

Uranija je rekao kako je ovaj stečaj rekorder po trajanju u EU, zato što je standard vođenja stečaja godina i osam mjeseci, a i, kako kaže, to je predugo.

– Evidentno je da su postojale ponude za kupnju Revije uz mogućnost pokretanja proizvodnje i zapošljavanje uz uvjet potraživanja države od 65 milijuna kuna. Bilo je 3 stečajna plana. Gdje je zapelo i tko je zakazao, pita se Uranija i ističe kako je riča o Reviji, priča o stečajevima u Hrvatskoj.

Pekas je rekla kako su njena potraživanja bila 64 tisuće kuna.

– Idemo s molbom prema Vladi da nam pomogne da dobijemo barem svojih 8 plaća. Očajne smo, s malim mirovinama i teško nam je, rekla je.

Rude ističe kako nije normalno da država ne želi spustiti cijenu kako bi se riješio ovaj problem. Jedna nekretnina koja je u blizini Revije, koja je na boljoj lokaciji, bolje sačuvana prodana je nedavno za milijun i osamsto tisuća kuna na javnoj dražbi i to govori kakve su cijene.

– Za reviju država trenutno traži 6 milijuna kuna, a bilo joj je nuđeno 10 milijuna. Tko je tu lud, pita se Rude.

Uranija je rekao kako su molili premijera i ministra Marića da se država barem odrekne 65 milijuna kuna svojih potraživanja ili bar dijela i isplati radnicama osam plaća.

– To bi bila i moralna i materijalna satisfakcija za te radnice koje su žrtve ovog, najduljeg u povijesti, stečaja, rekao je i dodao kako je prije 6 godina bila jedina isplata 3,3 milijuna kuna nakon prodaje upravne zgrade. Dug prema radnicama iznosi 9,7 milijuna kuna.

Pekas je istaknula kako je bila na birou za zapošljavanje godinu dana i da je onda otišla u prijevremenu mirovinu, s 33 godine staža, koja joj je tada iznosila tisuću tristo kuna, a sada je porasla na dvije tisuće.

– Kolegice s manje staža imaju tisuću šesto kuna. Eto kako živimo. Mučimo se, rekla je Pekas.

Facebook Komentari