Burna rasprava: Grčić vs. Sokol – uoči interpelacije u Saboru, tko je bolji a tko gori

Na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora poslijepodne će biti i interpelacija o radu Vlade zbog, kako stoji u obrazloženju, neuspjeha u provođenju strukturnih reformi, koju su podnijela 23 zastupnika.

Branko Grčić (SDP) rekao je da je interpelacija pokrenuta prije godinu dana.

– Tada je bilo izvješće Europske komisije o provedbi nacionalnog programa reformi za 2017. godinu. U međuvremenu je izašlo i novo izvješće, za 2018. godinu. Slične stvari su zabilježene, rekao je Grčić i naglasio da je oko 7% najavljenih reformi realizirano u potpunosti, a oko 50% s ograničenim napretkom.

– Nije napravljeno oko pola svih najavljenih reformi. Bila je najavljena reforma javne uprave, a bile su i priče oko povećanja efikasnosti u pravosuđu, sanacije dugova u zdravstvu, obrazovna reforma. Bilo je govora i oko smanjenja opterećenja za gospodarstvo – smanjenje parafiskalnih nameta, da se prilagodi porezni sustav, da se uspostavi sustav koji bi bio stimulativniji i za radnike i za poslodavce. Potencijal gospodarskog rasta procjenjuje se trenutačno na 1,5% u neposrednoj budućnosti, rekao je Grčić.

Tomislav Sokol (HDZ) izjavio je da interpelacija pokazuje otužnost i nedostatak ideje SDP-ove politike.

– U proceduru prekomjernog deficita ušli smo 2014. godine, trošili smo puno više nego što smo zarađivali. To je bilo vrijeme SDP-ove vlade. Danas smo van procedure prekomjernog deficita. Izašli smo nedavno i iz procedure prekomjernih ekonomskih neravnoteža. Imamo suficit državnog proračuna, tako da je potpuno jasno stanje u usporedbi s razdobljem SDP-ove vlade, kazao je.

Što se tiče preporuka, sve ovisi o tome kako se čita, rekao je Sokol. Imamo četiri preporuke – jedna se tiče fiskalnog okvira, jedna mirovina i socijale, treća javne uprave, a četvrta poduzetničkog okruženja. U tri od četiri imamo određeni napredak, rekao je i pojasnio što to znači.

– Upravo one stvari koje SDP najviše napada, za njih smo dobili najviše pohvala i gdje je napredak najveći, kaže Sokol.

Grčić je potom nastojao pojasnio da je zatečeni deficit, kad je Vladu preuzeo SDP, bio 25 mlrd. kuna za 2011. godinu, a da je 2015., na kraju SDP-ovog mandata zabilježen gospodarski rast. Sokol pak uzvraća da je gospodarski rast rezultat politike ove Vlade te da je tu 6,5 mlrd. kuna poreznog rasterećenja i 2,5 mlrd. kn administrativnih rasterećenja.

Video možete pogledati OVDJE.

Facebook Komentari