Slovenski ribar Hrvatu brodicom uništio čak 60 mreža: Nitko nas ne štiti, incidenata je sve više

Izvor: N1

Nove napetosti u Savudrijskoj vali. Slovenski ribar svojom je brodicom uništio čak 60 mreža hrvatskom ribaru. Procijenjena šteta je oko 10 tisuća kuna. Hrvatski ribari su ogorčeni. Nemaju se, kažu, kome obratiti, a incidenti su sve učestaliji.

Hrvatske brodice miruju. Mreže će umjesto u more baciti u smeće 60 komada. U 40 godina Ezio ovako nešto nije doživio.

“To je jedan slovenski ribar što je prešao u sporno područje. To mi je čudno da nije mogao vidjeti jer signali su vidljivi. Međutim, onda je morao dignuti mreže, pa se vratio s druge strane. On je rekao da nije vidio jer sam ga pozvao. I pobrao još jednu, povukao je tako da mi je totalno uništio”, prepričao je situaciju ribar Ezio Kocijančić.

Česta praksa

Čak 1200 eura u mrežama, ostao je i bez ulova. Boji se da mu štetu nitko neće nadoknaditi. Ribari znaju o kome se radi. Vlasniku slovenske ribarice naziva “Jež” ovo je česta praksa.

“Prije par mjeseci smo isto bili tamo, radili smo. On je prolazio kraj nas, zakačio i mene i moje mreže i počeo nas jednostavno vući za sobom. Mi smo ga upozoravali preko stanice, on se nije javio”, prisjetio se ribar Marko Fusić.

“Oni znaju da nam se u svakom trenutku mogu obratiti, tako je bilo i danas. Do sada smo zaprimali već takve informacije naših ribara, no u gotovo svim slučajevima oni su se uspjeli dogovorit u svezi naknade štete”, izjavila je glasnogovornica PU istarske Suzana Sokač.

Incidenata je sve više

“On je rekao da će nam riješiti te mreže. Na kraju nema ni mreža ni njega ni nikog”, kazao je Fusić.

Iz policije kažu da su od kraja 2017. do danas zaprimljene četiri prijave protiv slovenskih ribara. Hrvatski poručuju – incidenata je puno više.

“Izgleda da nas ribare od naše štete nitko ne štiti. Svaka čast policiji što su uvijek s nama i ujutro i popodne i navečer. Ali oni ne poznaju s tim mrežama kako je to postavljeno u moru”, smatra Enzio Kocijančić.

Rješenje se ne vidi. U Savudrijskoj vali ribu u miru mogu loviti samo galebovi, pišu vijesti.hr.

Facebook Komentari