MUP najavio 24-satnu akciju, pazite, zaustavljaju, kontroliraju, kažnjavaju, a tko hoće može im se pridružiti

I ove godine, temeljem Plana organizacije TISPOL- mreže prometnih policija država Europe održat će se 24-satni nadzor brzine na području cijele Republike Hrvatske i u preko 20 država članica TISPOL-a, priopćeno je iz policije.

Kako brzina i dalje ostaje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama.

Prema statističkim pokazateljima za 2018. godinu, od ukupno 317 poginulih osoba u prometnim nesrećama njih 158, odnosno 49,8 posto poginulo je zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Stoga će se, 3. travnja puna 24 sata na području svih Policijskih uprava provoditi kontinuirani nadzor brzine kretanja vozila.

Akcija je već najavljena na web stranicama policijskih uprava, a građanima je ponuđena mogućnost da predlože lokacije za mjerenje brzine. Osim toga, građani i predstavnici medija mogu prisustvovati provođenju nadzora, za što se trebaju unaprijed javiti policijskoj upravi na svom području.

“Suradnjom s medijima i građanima nastoji se podići svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine”, pišu iz policije.

Na području Policijske uprave, pišu, posebna pozornost obratit će se na prekršaje nepropisne brzine kretanja vozila i drugim težim prekršajima kao što su prisutnost alkohola u organizmu, tehnička neispravnost vozila, nepropisno pretjecanje, upravljanje prije stjecanja prava i pod zabranom, prekršaji mladih vozača, korištenje sigurnosnog pojasa (vozača i svih putnika), zaštitne kacige, nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje i ostalo.

Pozivamo građane i predstavnike medija da se u provođenju ove akcije pridruže policijskim službenicima na sljedećim lokacijama:

-Aleja Gojka Šuška – Ulica Štefanovec ( kod Policijske akademije ) u vremenu od 10 do 12 sati,

-Aleja Bologne ( kod tunela ) u vremenu od 17 do 19 sati,

-Donja Bistra, Bistranska ulica ( kod raskrižja sa Sportskom ulicom ) u vremenu od 12 do 14 sati.

Budući da tijekom provođenja akcije policija mora paziti na sigurnost svih sudionika u prometu te na sigurnost građana i predstavnika medija koji se žele policijskim službenicima pridružiti u provođenju ove akcije, molimo da svoj dolazak najavite na zagrebacka@policija.hr.

Facebook Komentari