Mila je počela s terapijom u SAD-u, njen otac kaže: Akcija ”Svi za Milu” je prestala i sad može krenuti akcija ”Mila za sve”, za onu djecu kojoj HZZO i državne institucije ne mogu pružiti adekvatnu i dovoljno brzu pomoć

Milin otac Marin Rončević je u prvoj izjavi od dolaska u Philadelphiju rekao da je Mila dobro i da je vesela te da je već primila svoju terapiju. Apelirao je na javnost i medije da je obitelji sada potreban mir kako bi se mogli u potpunosti posvetiti Milinom izliječenju.

Sam put do Philadelphije dobro je prošao, Milu je za put pripremila profesorica Roganović. ”Mogli smo putovati, kako bi rekao jedan fizioterapeut na našem odjelu, bez “fifija”. “Fifi” je stalak sa svim tim stvarima koje nosi. Ona je svoju terapiju primila sada. Ovdje će primiti drugu terapiju koju treba”, rekao je Marin Rončević u svojoj prvoj izjavi nakon dolaska u Philadelphiju.

Obitelj Rončević svoju borbu tek počinje, a Milin otac zamolio je sve da nastave moliti i slati lijepe misli, ali da im je sada potreban mir kako bi spasili svoje dijete.

”Stvarno bih vas sve skupa zamolio da nas pustite da se mi posvetimo svojoj najtežoj borbi. Za nas borba tek počinje. Sredstva su tu, a sada jedino molitva i znanje ovih liječnika mogu pomoći, pa bih ja zamolio liječnike da se potrude, a sve koji su nam do sada pomagali da se pomole, a ako se ne mole barem da pomisle nešto lijepo za nas i svu drugu bolesnu djecu, prvenstveno u Hrvatskoj, ali i svugdje u svijetu”, zamolio je Rončević.

Akcija ”Mila za sve”

Apelirao je na medije i da akciju “Svi za Milu” privedu kraju, odnosno da može krenuti akcija s novim nazivom.

“Apeliram na medije da je akcija ”Svi za Milu” prestala i da sad može krenuti akcija ”Mila za sve”. Od viška sredstava koje smo prikupili, u dogovoru s državnim institucijama, konkretno s Uredom predsjednice, Vladom RH i Ministarstvom financija, pokušat ćemo dogovoriti i apelirati da se ta sredstva utroše u onu djecu kojoj HZZO i državne institucije ne mogu pružiti adekvatnu i dovoljno brzu pomoć”, kaže Marin Rončević, koji poziva na osnivanje svojevrsne fondacije koja bi rješavala probleme koje postojeće institucije i alati kojima raspolažemo ne mogu riješiti.

Slijede detaljni nalazi

Milin tata je kazao da će liječnici u Philadelphiji ponoviti sve pretrage i provjeru genoma kako bi znali prilagoditi njenu terapiju.

”Sigurno je da će se uključiti u klinička istraživanja ili razmotriti opciju uključivanja Mile u kliničke studije koje postoje. Sigurno je da će pokušati djelovati na te njene aberacija na načine na koje oni znaju i vjerujem saznanjima koja oni u ovom trenutku nisu spremni dijelit s ostatkom svijeta. Zato se nadam da bi mogli postići uspjeh, koji nitko, naravno, ne može garantirati jer je naše i dalje teško bolesno, i dalje životno ugroženo. Neki ljudi od ovoga rade i sprdačinu, što je katastrofalno. Ali ako to dijete, ili bilo koje drugo oboljelo od akutne leukemije ima šanse, onda je to na ovom mjestu”, kazao je Marin Rončević.

Obitelji Rončević su pomoć oko dočeka i prijevoza ponudili i predstavnici udruge Hrvata u Philadelphiji. Oni su obitelji obećali i smještaj za vrijeme boravka. U bolnici bi Mila prvo trebala proći pretrage nakon kojih će biti donesena odluka o eksperimentalnom liječenju.

Steve Rukavina, jedan od čelnika udruge Hrvata u Americi, također je dočekao Milu i njene roditelje. “Ja sam samo dio lokalne hrvatsko-američke zajednice koja će obitelji pružiti svu ljubav i podršku, ne samo danas i kratkoročno, nego dugoročno, koliko god će Mila, Marin i Sanja biti u ovoj najboljoj mogućoj klinici za njenu rijetku leukemiju”, rekao je Rukavina, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari