Mektić je ipak mjesečario o SOA-i, vrbovanju selefija, naoružavanju ekstremista u BiH i koječemu, ništa od istrage

Tužiteljstvo BiH donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, Mate Đakovića i Ivana Bandića.

Kako navode u priopćenju, u predmetu su saslušani Mato Đaković, Mijo Krešić, Avdo Avdić, Dragan Mektić, osoba Č.H. koja se pojavljuje u određenim video materijalima, Midhat Hasanspahić i Osman Mehmedagić.

Tužiteljstvo je provjeravalo informacije iznesene na “jednom internet portalu”, koji je naveo da navedene osobe sudjeluju u nezakonitim aktivnostima povezanima s vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih s pripadnicima selefijskog pokreta.

Informacije su zatražene i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i dr.), a sve u cilju provjere je li bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom.

”Svi saslušani svjedoci, osim Avdić Avde koji nije ispitan o navedenoj problematici iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č.H. Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom.”

Policijske agencije u svojim su izjašnjenjima obavijestile Tužiteljstvo BiH da nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o spornim aktivnostima, kao ni Vijeće ministara BiH niti Predsjedništvo BiH.

Otvorena su i druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH pa su u okviru predmeta započete aktivnosti koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći s Hrvatskom i Slovenijom, radi rasvjetljavanja svih okolnosti.

Tužiteljstvo BiH izvijestilo je javnost da prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka, Ministarstvo sigurnosti BiH u trenutku kada je ministar sigurnosti dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo službenom informacijom o opisanim događajima.

“Tužiteljstvo BiH u narednom periodu nastavit će rad na predmetu te po okončanju svih aktivnosti o svemu informirati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava i sigurnosti svih građana BiH”, priopćeno je.

Ured Predsjednice RH nema namjeru komentirati somnambulizam Dragana Mektića

Plenković i SOA o Mektićevom somnambulizmu: Moram priznati da je riječ o vrlo kreativnoj manipulaciji

Facebook Komentari