Evo što Zdravko Marić kaže na informaciju o uzimanju pet milijuna od novca za malu Milu

Ministar financija Zdravko Marić kazao je danas novinarima kako se novac skupljen za liječenje Mile Rončević neće oporezivati, prenosi N1.

“Poreznoj upravi ovo nije prva aktivnost i akcija koja je dobila veliki publicitet. Jako puno je i prije bilo aktivnosti i Porezna uprava uvijek ima jedinstven stav, a to je zakonsko rješenje. Zakon o porezu na dohodak vrlo jasno definira – sve što je vezano uz ovakve aktivnosti usmjerene na troškove liječenja, a po novom u to ulaze i troškovi prijevoza u zdravstvene ustanove, ne smatraju se dohotkom i ne podliježu oporezivanju. Jasno nam je da postoji višak novaca i iz onoga što smo iščitali taj će se višak usmjeriti za neku drugu djecu. U tom slučaju također ne podliježe oporezivanju”, rekao je ministar Marić na pitanja novinara nakon što su se ranije u srijedu pojavile spekulacije da bi ogroman dio novca koji su građani skupili za liječenje djevojčice Mile Rončević mogla uzeti država.

Naći trajno zakonsko rješenje

“Želja nam je da se sve što ostane na računu što prije prebaci na Zakladu bez da se to oporezuje, tako da sredstva u potpunosti budu dostupna za liječenje neke buduće djece koja se nađu u sličnoj situaciji. Voljeli bismo da to bude povod da se nađe trajno zakonsko rješenje, da se ne plaća porez na novce prikupljene za liječenje djece”, rekao je Vladimir Rončević, Milin djed, za Novac.hr.

Trulo i pokvareno: Ako se hitno ne promijene pravila, država će na maloj Mili ubrati pet milijuna kuna poreza; Proviziju uzele i banke

Facebook Komentari