Pupovac potvrdio da će Dejan Jović biti na njegovoj listi za EU izbore, a i da bi se isplatilo raditi kampanju u Srbiji

U Newsroomu je dodjelu počasnog doktorata Milanu Bandiću, europske izbore i situaciju u vladajućoj koaliciji komentirao čelnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Kako, kao profesor, komentirate situaciju oko dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću – Vijeće Muzičke akademije na izvanrednoj sjednici u donijelo je odluku da se ne podržava prijedlog dodjele počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku?

“Ne znam otkud takav prijedlog. Znam da je gradonačelnik učinio sve da Muzička akademija nakon niza decenija dobije svoju zgradu, što je značajna stvar, ali, kao što je rečeno od strane profesora Josipa Kregara, za to je dovoljna jedna ploča, jedna povelja Sveučilišta za poseban doprinos. Sve ovo drugo ima manje veze s gradonačenikom, a ima više veze s ljudima na Sveučilištu. Bojim se da neki ljudi olako posežu za tom vrstom instituta, koji ne bi smio biti korišten.”

Odluka SDSS-a je da idete samostalno na europske izbore?

“Odlučili smo da jačamo stranku, da imamo svoju listu koja će doprinijeti da se s jedne strane mijenja atmosfera u zemlji, koja je poprilično negativna i koja obiluje nizom elemenata netolerancije, govora mržnje, pa i napada na manjinske predstavnike, institucije, zajednice – posebno srpsku. Odlučili smo da ovu kampanju iskoristimo da ima neku vrstu emancipatorskog cilja.”

Ne mislite li da će se dogoditi upravo suprotno – da će kampanja privući one koji potiču nesnošljivost prema manjinama?

“Da se sakrijemo u mišju rupu, on bi rekao ‘gle eno ga u mišjoj rupi’. Da izađem na veliki teren i pokušam igrati utakmicu na velikom terenu, rekli bi ‘gle njega, on hoće igrati na velikom terenu’. To vam je tako kada se stvori jedna atmosfera, a kod nas jest stvorena takva atmosfera. Ona je bila zaustavljena prvih god dvije mandata premijera, ali treću godinu se obnovila osnažila i pojačala. I mi moramo koristiti sva raspoloživa sredstva da se tome suprot i da ljude ohrabrimo. Ako netko udara na vas, pa vratite mu na način na koji smatrate da je neophodan, koji pristaje civiliziranoj političkoj utakmici.”

“Lista je definirana, ali odluka o potvrdi liste nije donesena na Predsjedništvu stranke. To će biti urađeno do kraja tjedna”, kazao je Pupovac i dodao da bi on kao predsjednik stranke “trebao biti nositelj liste i bit ću, smatram da trebam doprinijeti stranci, iskoristiti potencijal privlačenja birača.”

Potvrdio je da će na listi biti sadašnji saborski zastupnici, nestranačke osobe, mladi i da će se držati principa zastupljenosti žena, ali nije još želio govoriti o konkretnim imenima.

Na pitanje hoće li na listi biti profesor Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti, Pupovac je odgovorio “vrlo vjerojatno”, a potvrdio je i da profesor Jović nema uvjete za svoju poziciju na listi.

Na koga računate na izborima, hoće li se kampanja odvijati ili u Srbiji, gdje ima hrvatskih građana s pravom glasa na europskim izborima?

“To smo pokušali na jednim parlamentarnim izborima pa nismo imali značajnijeg rezultata. Upravo istražujemo je li to realno i treba li trošiti energiju na to. Neki prvi rezultati kažu da bi imalo smisla to napraviti jer bi pojačalo rezultat i povećalo šansu da se SDSS približi pragu.”

‘Najdublja kriza do sad u koalicijskim odnosima’

O mogućnosti izlaska SDSS-a iz vladajuće koalicije pričalo se kao o ‘predstavi za javnost’ – kako to komentirate?

“To je doista bila najdublja kriza do sad u koalicijskim odnosima.”

Što je bila kap koja je prelila čašu i što se sada promijenilo – opet su, proimjerice, dvije kolone za Jasenovac?

“Više se stvari nakupilo. Napravili smo analizu sami, a onda i zajedno u razgovoru s premijerom i članovima Vlade. I to je značajno postignuće. Nismo se o svemu složili.”

Istaknuo je da treba stati na kraj valu “šovinističke atmosfere” i valu ne samo povijesnog revizionizma “nego cionizma, koji nikoga ne smeta”. Kao primjer je naveo promoviranje knjiga koje negiraju ili relativiziraju Jasenovac, rehabilitaciju knjiga o ratnim zločincima iz doba NDH i činjenicu da je cijela država “skočila na noge” kad je Austrija iznijela svoj stav o Bleiburgu.

Share This Article